20130322-IMG_1961-amerikai-urologus-tarsasagAz Urológiai Klinikán járt Dennis A. Pessis, az Amerikai Urológus Társaság (AUA) elnöke. A Rush University tanára a Magyar Urológus Társaság meghívására két napot töltött Magyarországon, egyebek mellett hallgatóknak, illetve szakorvosoknak is tartott előadást a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáján.

Dr. Nyirády Péter, az Urológiai Klinika igazgatója elmondta: Dennis A. Pessis a negyedik aktív AUA elnök, aki az intézménybe látogatott, az első ilyen eset ugyanis – a klinika vendégkönyve szerint – még a két világháború között történt. Az Urológiai Klinika nagyjából egy évszázados jó kapcsolatot ápol az amerikai urológusokkal, járt itt például Charles Mayo, a híres Mayo Klinika alapítója is – hangsúlyozta.

20130322-IMG_1955-amerikai-urologus-tarsasagAz igazgató tájékoztatása szerint Dennis A. Pessis a hallgatóknak a férfi egészségről, illetve a vizelettartás különböző betegségeiről tartott előadást, az urológusoknak pedig az AUA-ról, és a két szervezet együttműködéséről beszélt. Nagyon hasznos információk hangzottak el mind a két előadáson, majd a professzor körbejárta a klinikát és betegekről, különböző gyógymódokról is konzultált az orvosokkal – tette hozzá.

20130322-IMG_1973-amerikai-urologus-tarsasagDr. Nyirády Péter az amerikai és a magyar urológia ellátást összevetve úgy vélekedett: a színvonal nem sokban különbözik egymástól. Különbség leginkább abban van, hogy bizonyos gyógyszerek nálunk még nem elérhetőek, illetve a klinikán nem robotok műtenek, de aki hozzánk kerül, ugyanúgy világszínvonalú kezelést kap – mondta.

Jelezte azt is, hogy az AUA kongresszusán a Magyar Urológus Társaság 2 órás szimpóziumot tart majd, melyet Haas Gábor, a Semmelweis Egyetem Honoris Causa professzora szervezett, akit az Urológiai Klinikához szoros baráti és szakmai szálak fűznek.

 

T-Sz.Sz.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.