A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája lett az „Év kórháza” a HáziPatika.com által szervezett internetes szavazáson. Az intézmény mind az öt kategóriában (orvosi-szakmai ellátás, ápolás és szakszemélyzet, infrastruktúra, ellátás, környezet és tisztaság) magas pontszámot kapott a betegektől.

Dr. Merkely Béla igazgató a díjátadón úgy fogalmazott: a mindennapi betegellátás során a betegektől kapott pozitív visszajelzések adják számukra a legtöbb erőt a munkavégzéshez. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a díj szól a Semmelweis Egyetemnek is, amely az ország csúcsellátó intézményeként támogatja a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelését. „Ezen a területen rendkívül sok lehetőségünk van arra, hogy ha időben érkezik a beteg, akkor megmentsük az életét, s teljes gyógyulást biztosítsunk” – mondta dr. Merkely Béla. Az igazgató kitért arra is, bár a 2012-es év nem volt könnyű az ágazat számára, a Városmajori Klinikán megháromszorozódott a szívátültetések száma, és három héttel ezelőtt elvégezték a második sikeres végleges műszívbeültetést is.

A tavaly december közepén lezárult kéthónapos internetes voksolási időszak alatt több mint 40 ezren pontozták a kórházakat az említett öt szempont alapján. Második helyezést ért el a kecskeméti Bács-Kiskun megyei Kórház, míg harmadik lett a karcagi Kátai Gábor Kórház – Rendelőintézet.

Az összesített eredményeken túl az egyes kategóriák győzteseit is kihirdették. Az orvos-szakmai ellátás kategóriában a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc kórház érte el a legjobb eredményt, a díjat dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora adta át dr. Rácz Jenő kórházigazgatónak. Méltatása során dr. Szél Ágoston kiemelte: az orvos-szakmai ellátásra szavazók a szakmai felkészültség mellett nyilvánvalóan azt is értékelték, hogy miként bánnak a gyógyítók a betegekkel, milyen a kapcsolatteremtés, a kommunikáció. A Csolnoky Ferenc Kórház jelmondata – „A beteg üdve a legfőbb törvény” – jól fémjelzi ezt. Hozzátette: az egyetemen az orvosképzés központjában áll, hogy a leendő gyógyítók minden nehézség ellenére képesek legyenek a megfelelően magas szakmai színvonalon végezni munkájukat. A képzés során kiemelten fontos, hogy az elmélet és a klinikai gyakorlat egyensúlyban legyen.

A HáziPatika.com immár nyolcadszor rendezte meg az Év kórháza szavazást. Pilling Róbert, a portál vezető szerkesztője kiemelte: azért egyedülálló a kezdeményezés, mert segítségével közvetlenül a szolgáltatásokat igénybe vevő betegek mondhatják el véleményüket az egészségügyi intézményekről. DP
Fotók: D. Kiss Balázs