Nekem a munkám a hobbim. Mindig azt mondom: a fiataloknak nem az aktuálisan sikeresnek mondott pályát kell választania. Azzal kell foglalkozni, amit szeret az ember, mert abban lesz sikeres! – mondja dr. Szabó Dóra, az MTA doktora, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének kutatóorvosa.

Kutatásaiban azt az alkalmazkodási folyamatot és genetikai hátterét vizsgálja, amely a bélbaktériumokat ellenállóvá teszi a penicillin legújabb származékaival szemben, s amelyért idén elnyerte a L’Oréal Magyarország és a Magyar UNESCO Bizottság 40 évesnél fiatalabb kutatónak járó közös ösztöndíját. A fiatal kutatóorvos mindezek mellett két szép kislány anyukája.

Nagyon szeretem a munkámat: a kutatást, a tanítást, mindig újabb és újabb ötleteim támadnak, így sok időt töltök a kutatással – meséli dr. Szabó Dóra. – Azonban amióta a lányok megszülettek, igyekszem minél több időt velük tölteni. Így is gyakran lelkiismeret furdalásom van amiatt, hogy óvodába és bölcsődébe járnak. Júlia öt éves, Mária két és fél. A férjem nem szakmabeli, de nagyon megértő, megbízhatóan, szeretettel, minden neheztelés nélkül főzőcskézik és játszik a lányokkal, amikor én nem tudok velük lenni, s türelmesen várnak rám. Nagyon szeretünk együtt kirándulni, játszani, ezek soha vissza nem térő idők az ember életében. Szeretek olvasni, régebben bridge-elni is jártunk, de ezekre is kevesebb időt szánunk a gyerekek és a munkám miatt. Ehhez a munkához fokozottan kell a biztos családi háttér, amit gyermekeimtől, férjemtől, szüleimtől, testvéremtől maximálisan megkapok. Idén úgy határoztam, hogy pályázok a L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért ösztöndíjra. A díjnak nagyon örülök, nagy megtiszteltetés volt megkapni. Nagy örömmel értesültem a hírről egy szép nyári délutánon, hogy elnyertem az ösztöndíjat.

Kutatási területem a Gram-negatív baktériumok antibiotikum rezisztenciájának vizsgálata. Elsősorban a Gram-negatív baktériumoknak a béta-laktám antibiotikumokkal szembeni rezisztenciáját vizsgáljuk. A béta-laktám antibiotikumok közös hatócsoportja a béta-laktám gyűrű, az ehhez kapcsolódó oldalláncok határozzák meg a származék antibakteriális spektrumát, farmakokinetikáját és a vegyület stabilitását. A béta-laktám antibiotikumokkal szemben a baktérium többféle mechanizmussal tud védekezni, ezek közül a legjelentősebb és a legelterjedtebb rezisztenciamechanizmus a baktériumok béta-laktamáz enzim termelése. A béta-laktamáz enzim képes inaktiválni az béta-laktám gyűrű hidrolízisével az antibiotikumot és így a baktériumot rezisztensé tenni a béta-laktám antibiotikummal szemben. Az újabb béta-laktám antibiotikumok használatát követően újabb béta-laktamáz enzimek megjelenésével kell számolnunk. Ma már közel 800 az ismert béta-laktamáz enzimek száma és további enzimek megjelenésével kell számolnunk.

A különböző béta-laktamáz enzimek génjei kromoszómán, plazmidon vagy transzpozon helyezkedhetnek el. Tehát a baktérium nem csak az utódainak, vertikálisan örökítheti tovább a rezisztenciát, hanem mivel az antibiotikum-rezisztenciáért felelős géndarabokat / plazmidokat egymásnak is át tudják adni, így horizontálisan is terjedhet a rezisztencia.

A béta–laktám antibiotikumokkal szemben a baktériumok a sejtfal permeabilitásának a megváltoztatásával, efflux pumpa termelésével, mely a bejutott antibiotikumot azonnal kipumpálja, illetve a target szerkezetének a megváltoztatásával is képes ellenállóvá válni.
Vizsgálatainkban a kórházi fertőzések során izolált béta-laktám rezisztens Gram-negatív baktériumok genetikai hátterét vizsgáltuk. Fenotípusos és genotípusos detektálási módszereket dolgoztunk ki a béta-laktamáz enzimek kimutatására, több új béta-laktamáz enzimet izoláltunk, karakterizáltunk. Újabb efflux pumpa szerepét bizonyítottuk a béta-laktám rezisztencia hátterében. Kidolgoztunk továbbá béta-laktám rezisztens baktérium törzsek által okozott fertőzések terápiás lehetőségeinek vizsgálatára alkalmas állatmodelleket.

Sajnos az antibiotikumok és a baktériumok között folyamatos háború folyik, és hol az egyik, hol a másik kerekedik felül. A mi feladatunk pedig az, hogy eldöntsük ennek a harcnak a kimenetelét.

Urbán Beatrice

Az írás a Semmelweis Egyetem Újság egy korábbi számában jelent meg.