A Magyar Tudományos Akadémia elnökének ünnepi köszöntőjével kezdődött el az idei Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ). Pálinkás József az MTA alapítójának, Széchenyi Istvánnak a szavait idézte: „egyedül tiszta fogalmak alapján fejlődhetik ki az emberi jobblét”. Pálinkás József szerint a tudomány idei ünnepének az a legfontosabb küldetése, hogy tisztázza azokat a fogalmakat és értékeket, amelyek saját jövőjét és felelősségét is meghatározzák.

A tudományos eseményfolyam budapesti és vidéki programjain világhírű magyar kutatók, kivételesen tehetséges tudósok mutatják be kutatási eredményeiket és beszámolnak arról, hogy mi várható az új ismeretek nyomán. Az Akadémia nyitott kapukkal várja az érdeklődőket a nyilvános előadásokra.

Az MTÜ 2012 nyitó előadását Erdei Anna akadémikus tartotta Immunválaszaink a mindennapi kihívásokra – a legújabb eredmények tükrében címmel.

Fotó: MTI

Az ünnepi megnyitót követően átadták azokat a tudományos elismeréseket, amelyeket hagyományosan a tudományünnep nyitónapján osztanak ki. A Semmelweis Egyetemről Eötvös József-koszorút vehetett át dr. Perner Ferenc, az orvostudomány doktora, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának professzor emeritusa. A kitüntetést egyebek közt az első sikeres és tartós túlélést biztosító veseátültetés elvégzéséért, a hazai májátültetési program megvalósításáért kapta.

DP

Forrás: mta.hu, mti.hu