A L’Oréal Magyarország és a Magyar UNESCO Bizottság 40 évesnél fiatalabb kutatónak járó közös ösztöndíját az idén dr. Szabó Dóra, az MTA doktora, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének kutatóorvosa vehette át a Magyar Tudományos Akadémián. Az MTA védnöksége mellett odaítélt, szakmai-erkölcsi elismerést, valamint anyagi támogatást is jelentő díjat a tizedik alkalommal adták át.

Csépe Valéria, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese a díjátadón kiemelte: a tudományos életben nőnek lenni a kiválóság, a kutatómunka és a családi élet különleges érzéket kívánó összeegyeztetését jelenti, és csupán egyetlen dolog számít: a teljesítmény. Mint mondta, a kiválóság a tudományban, főként a természettudományban azonban soha nem egyéni teljesítmény eredménye. A sikeres kutatói pálya elképzelhetetlen elhivatott tanárok vagy a terhek viselésében részt vállaló család nélkül. Nélkülük nem lehet szárnyalni – figyelmeztetett az akadémia első választott női vezetője.

A pályázatokat – miként az elmúlt tíz évben is – a Dr. Ádám Veronika akadémikus, a Semmelweis Egyetem Orvosi Biokémiai Intézetének igazgatója vezette szakmai zsűri bírálta el. A testület idén csaknem 100 pályázó közül választotta ki az összesen 11 ezer eurós L’Oréal-UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért nyerteseit. A legszigorúbb tudományos mérce alapján döntöttünk – hangsúlyozta dr. Ádám Veronika, hozzátéve, hogy az elmúlt egy évtizedben a díj a magyar tudományosság nagy presztízsű elismerésévé vált.

Dr. Szabó Dóra kutatóorvos azt az alkalmazkodási folyamatot és genetikai hátterét vizsgálja, amely a bélbaktériumokat ellenállóvá teszi a penicillin legújabb származékaival szemben. A szintén két gyermeket nevelő adjunktus eredményei, a baktériumok védekezési mechanizmusainak ismerete a jövőben új, a hagyományos gyógyszerekkel szemben rezisztenssé vált baktériumok ellen is hatékony antibiotikumok kifejlesztéséhez járulhatnak hozzá. E baktériumok ugyanis – mint fogalmazott – akármilyen kicsik is, sajnos nagyon okosak.

A külföldön már 15 éves múltra visszatekintő L’oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért ösztöndíjprogramot, amelynek keretében eddig 106 ország 1300 kutatónőjének teljesítményét ismerték el, Magyarországon tíz éve hirdették meg először. A pályázatra olyan nők jelentkezhetnek, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási intézményekben vagy az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak. A program egyik fő célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a tudományos életben gyakran háttérbe szoruló hölgyek eredményeire.Az ünnepélyes díjátadón nagy számban jelentek meg az elmúlt tíz évben díjazott kutatók, akik között az elmúlt esztendőkben a L’Oréal és az UNESCO díjának köszönhetően szakmai együttműködés is kialakult. Ott volt például az egyik tavalyi díjazott dr. Buzás Edit, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója és dr. Fekete Andrea, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinka kísérletes nefrológia munkacsoportjának vezetője.

T-Sz.Sz.
Forrás: mta.hu