A Semmelweis Egyetemre látogatott a vietnami Egészségügyi Minisztérium hét fős delegációja.

A Semmelweis Egyetem (SE) képviselői az elmúlt másfél évben több alkalommal folytattak tárgyalásokat vietnami állami és felsőoktatási vezetőkkel. A körvonalazódó együttműködés célja az egészségügyi oktatás fejlesztésével és a magyarországi tapasztalatok átadásával hozzájárulni a vietnami egészségügyi ellátás színvonalának növeléséhez.

Vietnamban most zajlik az egészségügyi rendszer reformja, ezen belül a finanszírozási rendszer, a kötelező orvostovábbképzés, és a licence rendszer bevezetése. Pop Marcel, a Semmelweis Egyetem nemzetközi kapcsolatok Igazgatója a látogatás kapcsán elmondta: A Semmelweis Egyetem és a vietnami Egészségügyi Minisztérium képviselői Vietnamban már többször találkoztak, de most megismerték az egyetemet és a magyarországi tapasztalatokról is áttekintést kaptak. A vietnami együttműködés első szintje az átfogó, egészségügyi reformokban, az engedélyezési rendszer és a kötelező továbbképzés kialakításában nyújtott technikai segítségnyújtás. A négy napos szakmai programon ezért a delegáció szakmai előadásokat hallgatott az egészségügy finanszírozási, orvostovábbképzési rendszerről, az egészségügyi menedzsmentről, és ellátogatott a II. Sz. Belgyógyászati Klinikára, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetbe, a Kardiológiai Központba, valamint a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetbe is, ahol az egységek bemutatása mellett olyan gyakorlati kérdések is szóba kerültek, mint az oktatás, kutatás, betegellátás finanszírozási modelljei.

„A látogatás során megpróbáltuk közösen beazonosítani azokat a konkrét lépéseket, amelyeket meg kell tenni ahhoz, hogy létrejöjjön az együttműködés a Semmelweis Egyetem és a vietnami Egészségügyi Minisztérium között. A delegációt dr. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár is fogadta, aki örömmel vette tudomásul, hogy a korábban megkezdett tárgyalások már erre a szintre jutottak, és teljes mértékű támogatásáról biztosította a Semmelweis Egyetemet és a vietnami felet. ” – emelte ki Pop Marcel.

A vietnami projekt második szintje egy Egészségügyi Oktató Központ létrehozása, ennek első lépése egy pilot projekt Ho Chi Minh városában, melyről 2012 májusában már keretmegállapodás is született a Semmelweis Egyetem és a vietnámi partnerek között.
SzZs