Dr. Répássy Gábor professzor l974-ben fejezte be tanulmányait a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. Ezt követően a SOTE I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetében helyezkedett el, ahol kísérletes onkológiai kutatásokban vett részt, közvetlenül a Lapis Károly professzor által vezetett munkacsoportban. 1977-ben szakvizsgázott kórbonctani és kórszövettani vizsgálatokból.

A fül-orr-gégészet szakterületéhez 1978-tól kezdett orientálódni. 1982-ben fül-orr-gégész szakképesítést szerzett, 1989-ben sikerrel megvédte kandidátusi értekezését. 1993-tól a Debreceni Orvostudományi Egyetem Fül-Orr-Gége Klinikáján folytatta egyetemi pályafutását, ahol megbízást kapott az igazgatói teendők ellátására és egyúttal egyetemi tanári kinevezést kapott.
1997-ben sikeres pályázat útján elnyerte egyetemünk Fül-Orr-Gége Klinikáján meghirdetett egyetemi tanári állást, és ugyanabban az évben igazgatói megbízást is kapott.
Az oktatást nagyon fontosnak tartotta, angol nyelvű fül- orr- gégészeti egyetemi jegyzetet írt, mely nagy segítséget jelentett a külföldi hallgatók oktatásában. Támogatta Erdélyben a magyar nyelvű orvosképzés programját.
Hangsúlyt helyezett a külföldi kapcsolatok kiépítésére, európai, amerikai és nemzetközi fül- orr- gégészeti társaságok tagja. A magyar Fül- Orr- Gégegyógyászat szerkesztő bizottsági tagságán kívül három amerikai lap szerkesztőbizottságának is tagja.
Több műtéti eljárást is ő vezetett be elsőként Magyarországon, így például a gyűrűporc felett végzett két funkciómegtartó műtéti eljárást. Elsőként végzett navigációs technikával cochleáris implantációt.
2001-ben megbízást kapott az Országos Fül-Orr-Gégészeti Intézet igazgatói teendőinek ellátására is. Miután az országos intézetet 2003-ban megszűntették, a miniszter az új fül- orr- gégészeti szakmai kollégium elnöki teendőivel bízta meg. A megújult Szakmai Kollégiumban a Kollégiumi Tanács elnöke lett.
Az elmúlt évben jelent meg szerkesztésében az új egyetemi tankönyv, Fül- Orr- Gégészet Fej- Nyak- sebészet címmel. Ez a munka 12 éves hiányt pótolt.

A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika dr. Répássy Gábor professzor úr vezetésével továbbra is mértékadó szintet képvisel a hazai egészségügyben.
Igazgatói és egyetemi közéleti tevékenységét megköszönve, további szakmai sikereket és jó egészséget kívánunk.