A Semmelweis Napon tartott ünnepség kereti között átadták a Regöly-Mérei Alapítvány és dr. Rácz István Alapítvány díjait.

Az átadás előtt dr. Karádi István, az ÁOK dékánja idézte fel a Regöly-Mérei díj történetét és emlékezett vissza a tragikus hirtelenséggel elhunyt Regöly-Mérei János sebészprofesszorra.
Az alapítvány legfontosabb céljául tűzte ki – Regöly-Mérei János emlékének megőrzése mellett – a fiatal orvosnemzedék és a tehetséges orvostanhallgatók jutalmazását, erkölcsi és anyagi elismerését. A pályázat azt a színvonalas, nemzetközileg is elismert szakmai teljesítményt várja el, amelyet Regöly-Mérei János egész életén át képviselt, hirdetett. Orvos kategóriájában 300 ezer, orvostanhallgató kategóriájában 150 ezer forintos díjakat osztottak ki. Az idei pályázatok magas színvonala indokolta, hogy mindegyik pályázó különdíjakban részesül.

A Regöly-Mérei Alapítvány díjazottai klinikai-kutatás orvos kategóriában dr. Ónody Péter, elméleti kutatás orvos kategóriában dr. Szász A. Marcell.
Orvostanhallgató kategóriában Dorogi Bence nyerte el az elsimerést.
A Regöly-Mérei Alapítvány díjazottai: dr. Csobay-Novák Csaba, dr. Horti Ildikó, Herczeg György, Bordás Noémi, Nagy Gergely, Ács Balázs, Németh Éva.

A Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió Kft. nagy értékű könyvjutalmat ajánlott fel a díjazottaknak, az Akadémiai Kiadó pedig egy éves Orvosi Hetilap előfizetést adott át mind a 25 pályázónak. A pályaművek meg is jelennek az Orvosi Hetilapban.

A „Dr. Rácz István Alapítvány” tevékenységét dr. Marton Sylvia, a kuratórium elnöke mutatta be, majd emlékeztetett arra, hogy az idén ötödik alkalommal adják át ezeket az elismeréseket. A magánalapítvány szándéka egy kiváló oktató, kutató és ember emlékének megőrzésén túl, fiatal, tehetséges PhD hallgatók és fokozatot elnyert kutatók támogatása.

Az idei év díjazottja dr. Lajkó Eszter budapesti pályázó lett, aki fokozatszerzés előtt álló pre-doktoráns. Disszertációjának témája: „Bioaktív molekulák alapvető sejtélettani folyamatokra kifejtett hatásának vizsgálata emlős és egysejtű rendszerekben”. Témavezetője dr. Kőhidai László volt, a munka a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunológiai Intézetében készült.

A pályázó 2006-ben szerezte meg gyógyszerész diplomáját a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán, majd 2011-ben szakgyógyszerész lett gyógyszerhatástan szakirányon. PhD munkáját 2006-ban kezdte a Genetikai, Sejt-és Immunológiai Intézetben.Kutatásai során a sejtadhézió és a migráció folyamatainak különböző szignálmolekulák általi szabályozását vizsgálja és célzott, gyógyszeres befolyásolásának két lehetőségét tanulmányozza: egyrészt MAO enzim gátlásán keresztül az R-deprenyl és származékainak adásával, másrészt GnRH receptoron ható szelektív gyógyszer-célbajuttatásra tervezett különböző GnRH-III (gonadotrpin-releasing hormon-III) alapú hordozók és konjugátumok felhasználásával. Elfogadott közleményeinek száma 9, melyek közül három hazai közlés. 8 cikke közlés alatt van. A cikkek közel felében első szerző. Kumulatív IF: 11,885. Különböző fórumokon szerzett elismerést munkájával 18 nemzetközi, valamint 42 hazai kongresszuson tartott előadást, vett részt poszter prezentációval. Jelentős oktatási tevékenységet folytat és TDK munkát irányít.

Az idei évben a hallgatói (graduális) díjat a HÖK javaslatára Rozmer Katalin most végzett gyógyszerészhallgatónak adták át.
A díjazott tanulmányait a Pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában, valamint a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán végezte. Tudományos érdeklődése a gimnázium óta töretlen. Dolgozott a gimnázium alatt a Pécsi Tudományegyetemen, és eredményeivel a TUDOK konferencián kémiai szekcióban I. díjban részesült. Az egyetemre kerülve folytatta a tudományos munkát a SE Gyógyszerészi Kémiai Intézetében, 2007 és 2009 között az előző években tanulmányozott kalkonok ciklodextrinkomplexeit vizsgálta dr. Béni Szabolcs témavezetésével, majd 2009-től Mazákné dr. Kraszni Márta vezetésével adenozin-foszfátok, majd biszfoszfonátok protonálódási tulajdonságait tanulmányozta NMR-spektroszkópiával. Az utóbbi vizsgálatok eredményeivel a 2011-es TDK konferencián III. díjban részesült. Angol és német nyelvtudása nagyban segíti a szakirodalom tanulmányozását. Ebben az évben felvételt nyert a Kerpel-Fronius Tehetséggondozó Programba, valamint elnyerte a köztársasági ösztöndíjat.