Forrás: facebook/mozduljmama

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága Mozdulj, Mama! címmel közösségi gyaloglónapot rendezett a Margitszigeti Atlétikai Centrumban, ahol több ezren – unokák és nagyszülők, gyerekek és szülők, szomszédok és barátok – mozogtak közösen az aktív testmozgás fontosságára való figyelemfelhívás érdekében.

A felmérések szerint a több mint 3 millió nyugdíjas közül nagyon kevesen mozognak rendszeresen, pedig ezzel, például akár gyaloglással több betegséget is meg lehet előzni.

Dr. Szél Ágoston rektor, Semmelweis Egyetem rektora a program kapcsán felhívta a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségek rendkívül magas számára az idősek körében. A mozgásnak jelentős a prevenciós szerepe, a megbetegedések száma és a gyógyszerszedés is jelentősen csökkenthető lenne, ha a mostaninál sokkal többen mozognának.

Az Európai Unió 2012-t az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás évének nyilvánította. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság ezért is szeretné a fiatalabb generációkat arra ösztönözni, hogy segítsenek az idősebbeknek, nagyszüleiknek abban, hogy napi, heti rendszerességgel legalább egy órát gyalogoljanak vagy mozogjanak. A gyaloglás a legegyszerűbb mozgás, nem kerül pénzbe, általa mégis jobb minőségű időskori életvitel érhető el.

Forrás: facebook/mozduljmama

A programot délelőtt tizenegy órakor Jonathan Knott, az Egyesült Királyság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete, a rendezvény fővédnöke nyitotta meg. Monspart Sarolta tájékozódási futó világbajnok könnyed bemelegítését követően a résztvevők Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárral és Asztalosné Zupcsán Erika szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkárral együtt teljesítették a 3 kilométer hosszan kijelölt gyaloglótávot.

A séta mellett közel harminc ingyenes egészségügyi szűrővizsgálat, játszó és foglalkoztató gyermekprogramok, kozmetikai tanácsadás várta a szigetre érkezőket. A népegészségügyi közösségi sportnap a Megasztár 6 döntőseinek koncertjével zárult.

A program felelőse Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, házigazdája Tarlós István budapesti főpolgármester és szakmai együttműködő partnere Balogh Gábor miniszterelnöki sporttanácsadó volt. A rendezvényhez az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága és Sportért Felelős Államtitkársága is csatlakozott.

Forrás: EMMI, MTV
SzZs