Ötödik alkalommal rendezték meg a Védőnők Napját, amelynek a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbje adott helyet. Dr. Szél Ágoston rektor köszöntőjében házigazdaként üdvözölte a megjelenteket, a csaknem százéves védőnői szolgálat egykori és jelenlegi dolgozóit. Mint azt a rektor hangsúlyozta: nagy megtiszteltetés a Semmelweis Egyetem számára, hogy otthont adhat egy ilyen rendezvénynek, s számára személyesen is külön megtiszteltetés, hogy rektorságának egyik első hivatalos rendezvénye ez lehet.

A Semmelweis Egyetem sok szálon kötődik a védőnő-képzéshez, ezek közül kettőt emelt ki dr. Szél Ágoston. Mint emlékeztetett, 2012 a prevenció éve az egyetemen, amelynek keretében egy, az egészségvédelem területén hiánypótlónak számító kezdeményezés indul. Ennek keretében a hallgatók nemcsak tanulnak a megelőzésről, de tevékenyen részt is vesznek majd a prevenciós munkában, feladatuk lesz a leendő potenciális betegekkel való kontaktus megteremtése például. Emellett az egyetem egyik kara, az Egészségtudományi Kar, a 70-es, 80-as évek óta részt vesz a védőnő-képzésben, amelyre büszke lehet az intézmény – tette hozzá a rektor. Dr. Szél Ágoston egy Márai Sándortól származó, az egészségről és az igazságról szóló idézettel zárta köszöntőjét. Ennek kapcsán úgy fogalmazott: mindenkinek azt kívánja, tudjon egészséges, tisztességes és igazságos maradni; ez az egyetem hitvallása is.

Dr. Szócska Miklós, egészségügyi államtitkár beszédében megköszönte az ápolónők munkáját. A szűrésekkel kapcsolatban kiemelte az ápolónők fontos szerepét. „Önökre támaszkodhatunk, hiszen tudják, hogyan kell egy családot megközelíteni. Önökön keresztül tudunk elindulni, hogy mozgósítsuk a társadalmat, s tudatosítsuk, hogy márpedig a szűréssel életet mentünk” – fogalmazott. Az egyetemen elinduló prevenciós tantárggyal kapcsolatban azt mondta: nagyon fontos, hogy az egyetem törődik a megelőzéssel, s ezzel összefüggésben egy gyakorlatközpontú oktatási formát indít útnak.

Fotók: attekovacs.com

Az ünnepségen Szócska Miklós államtitkár miniszteri elismeréseket és jubileumi díszokleveleket adott át. A lakosság egészségének megőrzése érdekében végzett áldozatos munkájáért pedig öt védőnő az Év Védőnője Díj elismerésben részesült.

A Védőnők Napját az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Védőnői Szakfelügyeleti Osztálya, a Magyar Védőnők Egyesülete és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szervezte. DP