Egy példaértékű, nem mindennapi teljesítményről szeretnék beszámolni. Hagyományosan az idén is májusban rendezték meg az ország talán legismertebb hosszútávú teljesítménytúráját, a Kinizsi 100-at, mely hazánk egyik legszebb hegyes-völgyes útvonalán Békásmegyertől indulva a Pilis, a Gerecse és a Vértes hegységeken keresztül Tatáig vezet. A táv 100 km, melyet 24 óra alatt kell teljesíteni futva, gyalog, segítség nélkül. Ebbe értelemszerűen egy rövidebb-hosszabb éjszakai szakasz is beletartozik.

Egy volt német hallgatónk, Hannah Merkl, aki 2009-2011-ig az egyetemen végezte tanulmányait – már Lipcsében folytatja a harmadik évet-,  úgy döntött: megpróbál megfelelni ennek a nem mindennapi kihívásnak, és csupán a túra kedvéért Budapestre utazott. Saját bevallása szerint életében eddig maximum 25 km-t tett meg egyhuzamban, és most 18 óra 50 perc alatt teljesítette a távot. Korábban én is a teljesítők közé tartoztam, így szívesen átadtam neki tapasztalataimat, most azonban térdproblémák miatt 62 km-nél kiszállva „kívülről” tudtam bíztatni, majd a célban várni.
Azt az eufórikus örömet leírni nagyon nehéz, ahogy Hannah Tatára beért! Az eset legfontosabb tanulsága, hogy érdemes a hétköznapi korlátaink fölé emelkedni, ha megfelelő ambícióval és rákészüléssel párosul az elszántság. Sokkal többre vagyunk képesek, mint amennyit gondolunk magunkról. Hallgatóink éppen abban az életkorban vannak, amikor érdemes ilyen kihívásokkal bátran szembenézniük, cserébe életreszóló élmény az ajándék.
Végezetül álljon itt egy idézet Hannától: „Nehezemre esett újra visszatérni a hétköznapokba, ez az élmény olyan hatással volt rám, – amikor az ember csak megy és megy, és az élet ott és akkor csakis arról szól, hogy továbbmenni, mintha ez lenne az élet értelme, mintha mindent kívülről néznénk, ez lenne a normális, nem a hétköznapi hajsza, és csakis kilométerekben és ellenőrző pontokban gondolkodnánk. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy mindezt én éltem át, én tettem meg 100 km-t! Jövőre újra jövök!”

Jónás Rita – Külföldi Hallgatók Német Nyelvű Titkársága
A témával kapcsolatban felmerülő érdeklődő kérdésekre szívesen adok választ, a következő e-mail címen vagyok elérhető:
ritajonas@rekhiv.sote.hu