A végstádiumú szívelégtelen betegek és a szívátültetésen már átesett betegek kezelésére alkalmas 8 ágyas Szívelégtelenségi és Szívtranszplantációs Intenzív Részleg nyílt a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikai Tömbjében május 22-én. Az ünnepélyes átadón dr. Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora beszélt arról, hogy az elmúlt tizennégy évben számos alkalommal járt a Kardiológiai Központban a fejlesztések kapcsán, és a betegellátás szempontjából a kardiológiát, ér- és szívsebészetet az egyetem zászlóshajójaként jellemezte. „Ez az egyik legfontosabb, legmeghatározóbb betegségcsoport az onkológia és a traumatológia mellett.” – emelte ki dr. Tulassay Tivadar.

A Semmelweis Egyetem kiemelt feladatként kezeli a szívtranszplantációs program sikerét, és folyamatosan biztosítja a legmagasabb szintű betegellátáshoz szükséges eszközöket és feltételeket. A több mint százmillió forint értékű felújítással újonnan kialakított, világszínvonalú szakmaspecifikus intenzív osztály jött létre.

Az elmúlt évek során országos szintű kezdeményezés indult a szívelégtelen betegek szervezett ellátására. A járóbeteg ellátás keretében megkezdődött az országos szívelégtelenség ambulancia hálózat kiépítése. Emellett a súlyos szívelégtelenség kórházi ellátása is jelentős fejlődésnek indult. A szívelégtelen betegek kezelése egy hosszú távú program, melynek végén a szívátültetés áll. Magyarországon egy felnőtt szívtranszplantációs centrum működik, 2012-ben eddig 9 szívátültetést végeztek a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikai Tömbjében.

Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár méltatta dr. Tulassay Tivadar rektorként a szakma fejlődéséért tett erőfeszítéseit, majd kiemelte: „Lesz végre egy transzparens rend állapot, ahol tudjuk, kinek mi a területi ellátási kötelezettsége. Néhány hónappal ezelőtt még nem lehetett megmondani, hogy milyen ellátás szünetel, mire van egyértelműen engedély, azt mi alapján finanszírozzuk. Nem látszott, mire képes az ellátórendszer. A progresszív finanszírozás elemeit most modellezzük, tehát a magasabb szintű tevékenység, amilyen a transzplantáció, anyagilag is elismert lesz. A transzplantáción egyértelműen végig kell, hogy menjen egy erőforrás-koncentráció, kevés a szakember, korlátozott az erőforrás.”

Dr. Szócska Miklós beszélt arról is, hogy az államtitkárság dolgozik egy teljesítmény-értékelés módszertanon, amely láthatóvá teszi, milyen mértékben növekedett a szakterületekhez tartozó összkiadás, és az is, hogy mennyi eredményt hozott. A kardiológiai ellátórendszer utolsó két évtizedes fejlődése egyértelmű, életévekben mérhető haszonnal járt. „A transzplantáció az egyik legköltséghatékonyabb beavatkozás a modern medicinában, a bizonyítékok, a szakmai szándékok és az egészségpolitika egyértelműen egy irányba mutat.” – fejezte be dr. Szócska Miklós

A fokozatosan romló állapotú szívelégtelen betegek egyetlen terápiás lehetősége a szívátültetés. Amíg egy súlyos állapotú beteg új szívet kaphat, a vérkeringés fenntartására gyógyszeres kezelésre van szükség. Ha a betegek állapota ennek ellenére nem javul, külső keringés-támogató eszközös kezelésre kerülhet sor. A szív munkáját ilyenkor kisméretű pumpák segítik, csökkentve a terhelést. A keringés-támogató eszközök alkalmazásával időt lehet nyerni, hogy a beteg stabil állapotban kerülhessen a szívátültetésre. Egy súlyos állapotú beteg felkészítése a szívtranszplantációra jelenti a legnagyobb kihívást a betegek és az orvosok számára is. Az új Szívelégtelenségi és Szívtranszplantációs Intenzív Részleg nekik, valamint a szívátültetésen átesett betegeknek jelent mérföldkövet.

Dr. Merkely Béla, a Kardiológiai Központ igazgatója beszédében a társszakmák példaértékű együttműködésére helyezte a hangsúlyt. „Nagyon nagy szükség volt arra, hogy egy olyan intenzív részleget hozzunk létre, amelyben a beteg az ’elromlott’ szívtől zökkenőmentesen eljuthat a sikeresen átültetett új szívig. Itt a legkorszerűbb gyógyszeres, eszközös, műszíves terápiákkal, valamint a transzplantáció komplex kezelésével kell számolnunk.” Dr. Merkely Béla beszámolt arról is, hogy éppen az átadóval párhuzamosan zajlik a klinikán a harmadik Eurotransplant-szívátültetés. „Ez is azt mutatja, hogy az együttműködés ebben az igazán nehéz betegcsoportban mind az egyetem falain belül, mind azon kívül jól működik. Ez egy interdiszciplináris intézmény, egy interdiszciplináris részleg, együtt dolgozik kardiológus, szívsebész, az aneszteziológus intenzív terápiás szakember. Egymást segítve, együtt tudjuk a maximális eredményt elérni.” – emelte ki az igazgató.

A magyar szívtranszplantációs program eredményessége megfelel a nemzetközi eredményességi mutatóknak. Az elmúlt húsz év során 217 beteg esett át szívátültetésen és az újszíves betegek többsége még ma is jó életminőségben él. A transzplantációs program sikerét mutatja, hogy a civil szervezetek is támogatják. A Szív a Szívért Alapítvány az új Szívelégtelenségi és szívtranszplantációs Intenzív Részleg megnyitása alkalmával egy jelképes ajándékkal köszönte meg az orvosok és ápolószemélyzet munkáját.

SzZs