Dr. Molnár Béla

Jedlik Ányos-díjat kapott dr. Molnár Béla a Semmelweis Egyetem Sejtanalitikai Laboratóriumának vezetője, a 3DHistech Kft. alapítója, ügyvezető igazgatója. A díj történetében ez volt az első alkalom, amikor magyar kutatót, illetve vállalkozást jelöltek e rangos elismerésre.

 Mint a méltatás kiemeli, Molnár Béla kiemelkedő sikereket ért el a digitális hisztológia elméletének kidolgozásában, eszközeinek kifejlesztésében, az eljárás hazai és nemzetközi elterjesztésében. A virtuális mikroszkópos alkalmazások fejlesztésére 1997-ben megalapította az azóta világszerte elismert, 3DHistech spin-off céget. Tizenhárom hazai szabadalmi bejelentésben társfeltaláló. Jelenleg több mint 400 magyar fejlesztésű digitális patológiai rendszer működik a világ 40 országában, 2004-ben elnyerte a Magyar Innovációs Nagydíjat, 2011-ben pedig vállalkozását az Európai Feltalálói Díj kis- és középvállalkozások kategóriájában a legjobb három közé választották.

A Jedlik Ányos-díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala – korábban Magyar Szabadalmi Hivatal – elnökének kezdeményezésére az ipari és kereskedelmi miniszter alapította 1996-ban, a magyar szabadalmi rendszer centenáriumi évében, a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerésére. Évente öt díjat adnak át, alkalmanként honoris causa díjat is odaítélnek. Az elbírálás hivatali és külső szakmai szervezetek ajánlásai alapján történik.

T-Sz.Sz.

Forrás: http://www.sztnh.gov.hu/