„Ahol a talentum és az inspiráció találkozik” – ezzel a szlogennel indult el a Semmelweis Egyetem új rendezvénysorozata, a Semmelweis Kutatói Szalon. Az első alkalom házigazdája dr. Tulassay Tivadar rektor volt, aki megnyitójában arról a megállapításról is beszélt, miszerint kezdünk eljutni a világ komplexitásának a felismeréséig, ugyanakkor a komplexitásból adódó problémákra nem tudjuk a helyes választ, nincs rá recept. A rektor úgy fogalmazott, egyfajta recept lehet, ha alkotói közösségeket hozunk létre, erősítve a kohéziós erőt.

Dr. Tulassay Tivadar emlékeztetett arra: immár két éve rendszeresen számos olyan rendezvénynek ad helyet a Szalon, ahol elsősorban nem a tudomány, hanem a művészetek oltárán áldoznak. Ugyanakkor az izolációval szemben a kitárulkozást és a kapcsolatépítést fontosnak tartó professzorok részéről óhatatlan felmerült az igény, hogy legyen tudományos szalon is. „Az elképzelésünk az, hogy nagy, nemzetközi szinten már mérhető karriert befutott tudósokat hívjunk meg a rendezvényre, illetve olyanokat, akik még csak pályájuk derekán vannak, de bebizonyították, hogy kiválóak, és remélhető, hogy a következő években még nagyobb karriert futnak be” – fogalmazott a rektor. Emellett az egyetem új tanszékvezetői majd itt mutathatják be a tudományterületükről szóló székfoglaló előadásukat.

A Semmelweis Kutatói Szalon nyitó előadását dr. Freund Tamás (intézetigazgató, kutatóprofesszor, az MTA rendes tagja, MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Celluláris és Hálózat Neurobiológiai Osztály) tartotta, „Belső világunk és a memória – az információrobbanás hatásai” címmel. Mint emlékeztetett: szinte már szállóige, hogy az agy megismerése korunk legnagyobb kihívása, s feltehetjük azt a költői kérdést, hogy vajon maga a megismerést végző szerkezet valaha megismerheti-e önmagát. Az agyon belül is a legkomplexebb szerkezet az agykéreg, amely valamennyi magasabb rendű idegműködésünkért felelős. Itt keletkeznek az eredeti, új gondolataink, emellett agykérgünk az, amely képes saját létezésünk tudatában lenni, s felteszi a legfontosabb kérdéseket, így azt is, mi létezésünk értelme. Dr. Freund Tamás előadásában egyebek mellett kitért arra is, hogy a korunkra jellemző információrobbanás az agy számára drasztikus környezetváltozásként értékelhető. Az emberi agy keresi a megbirkózási stratégiákat, ezek közé tartozhat a televízió kidobása éppúgy, mint a nagyvárosokból való menekülés, vagy éppen az alkohol, és más tudatmódosító szerek fogyasztása. A többségnek azonban nem sikerül megemészteni ezt az új környezetet, ami sikertelenséghez, krónikus stresszélményhez vezet. Mindez magyarázatot ad a pszichiátriai és neurológiai betegségek gyors terjedésére is.

A március 6-i Kutatói Szalon másik előadója dr. Kellermayer Richárd (Assistant Professor of Pediatrics, Section of Gastroenterology, Hepatology and Nutrition, Baylor College of Medicine, Houston, Texas, USA) „A DNS-metiláció és a mikrobiom kapcsolata” címmel tartott előadást. A 2007 óta az Egyesült Államokban, Houston-ban dolgozó kutató a gyulladásos bélbetegségek (IBD) szempontjából világította meg ezt a kapcsolatot. Ezeknek a betegségek két fő ága ismert: a Chron-betegség és a colitis ulcerosa. Az IBD incidenciája világszerte – elsősorban a nyugati életstílus terjedésével – nő, jelenleg minden 250. ember érintett. Ennek ellenére még mindig nem tudható, hogy mi okozza ezeket a betegségeket, ugyanakkor a kutatók hatalmas energiák fektetnek a kórokok jobb megismerésébe, hogy újabb terápiás lehetőség nyíljanak meg a betegek előtt. A mai tudásunk szerint túlfokozott immunválasz hatására alakulnak ki ezek a betegségek – mondta dr. Kellermayer Richárd, aki bemutatta az IBD- re való hajlammal és a betegség kialakulásával kapcsolatos vizsgálataikat.

Fotók: Andrasovszky Péter

A Semmelweis Kutatói Szalont ebben a szemeszterben még háromszor rendezik meg. A következő est időpontja április 10., két előadója dr. Buday László (MTA Enzimológiai Intézet) és dr. Prohászka Zoltán (SE, III. Sz. Belgyógyászati Klinika) lesz. A május 8-i Kutatói Szalonban dr. Ferdinandy Péter (SE Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet) és Dr. Mócsai Attila (SE Élettani Intézet) lesz a vendég, míg június 5-én dr. Palkovits Miklós (MTA rendes tagja, SE Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet) és dr. Csanády László (SE Orvosi Biokémiai Intézet) ad elő. DP