Befolyásos az, akinek hatása túlmutat szűkebb környezetén, értékteremtő és -közvetítő ereje, eszköztára jelentős, hatása másokra, társadalmi normákra, közgondolkodásra átlagon felüli. E szempontok alapján választotta be dr. Kopp Máriát, a SE Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettesét és dr. Ádám Veronikát, a SE Orvosi Biokémiai Intézetének igazgatóját egy magazin az 50 legbefolyásosabb magyar nő közé. Az akadémikus vezeti egyébként azt a szakmai zsűrit, amely dr. Buzás Editnek ítélte A Nőkért és a Tudományért elismerést.

Dr. Buzás Edit, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet igazgatóhelyettese nem orvos családból származik: családjában négy generáción keresztül kántortanítók-tanárok adták tovább generációról generációra a pedagógusi hivatás melletti elkötelezettséget. Tőlem is azt várták, hogy ezt a pályát válasszam, kicsit lázadásból is jelentkeztem orvosi egyetemre. E mellett kihívás volt olyan egyetemet választani, ahová közismert módon nehéz volt bekerülni – emlékszik vissza a kezdetekre.
A professzor szerint óriási szükség van a biztos családi háttérre. Részben azért is, mert e nélkül sokkal nehezebb újrakezdeni a munkát az esetleges nehézségek, kudarcok vagy zsákutcák után, melyek előfordulhatnak a kutatók életében. Az a fantasztikus, hogy a kapcsolat kétirányú: a családtól kapott feltöltődés hasznosul a munkában, a munkában szerzett pozitív inspirációt pedig haza tudjuk vinni, és át tudjuk adni a családnak. Ez így nagyon szerencsésen működhet – vélekedett.
Kiemelten fontosnak tartja, hogy a kutatónők ne csak itthon, hanem külföldön is bemutassák az eredményeiket. Mint mondta, számára meghatározó annak felismerése, hogy mennyire fontos a folyamatos nemzetközi jelenlét. A konferenciák lehetőséget teremtenek arra, hogy részei lehessünk a tudományos vérkeringésnek, friss információhoz jussunk, új kapcsolatokat alakítsunk ki – mindezek alapvetően szükségesek ahhoz, hogy versenyképesek maradhassunk. Ez a fajta mobilitás sokkal fontosabb, mint ahogy korábban gondoltam – fogalmazott, hozzátéve: próbálja erre felhívni a gondjaira bízott fiatalok figyelmét is, mert nekik ez abban is sokat segíthet, hogy nemzetközi összevetésben tudják megítélni saját munkájuk értékét.
Dr. Buzás Edit számára a tudomány egyik legizgalmasabb vonatkozása a sokszínűség, a több irányból való megközelítés lehetősége. Úgy véli, a női psziché sajátosságai bizonyos fokig megjelenhetnek a munkában is, tapasztalatai szerint a nők sokszor más szempontból, másképp látják a dolgokat, gyakran kompromisszum-készebbek, jobban tűrik a monotóniát és nyitottabbak a környezetükben megfogalmazódó, sajátjuktól eltérő vélemények irányába.
A kutatói pályán elengedhetetlennek tartja az eredeti gondolkodás bátorsága mellett az alázatot, a türelmet és kitartást is, ezért a fiatal kutatókat mindig arra biztatja, hogy amikor kezdeti nehézségbe ütköznek, és nehezen jönnek az eredmények, semmiképpen ne adják fel, mert tapasztalata szerint a kellő odafigyeléssel és elmélyültséggel végzett munka előbb-utóbb eredményre vezet.

T-Sz.Sz.