Elodie David-Cavaz, Bencés Ilona

A Semmelweis Egyetem Bőr, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikája az elmúlt év végén az Lifelong learning európai programja keretében 6 hetes továbbképzésre fogadta Elodie David-Cavaz francia ápolónőt. Dr. Kárpáti Sarolta igazgató és Bencés Ilona az intézet ápolásigazgatója lehetővé tették, hogy Elodie tapasztalatot szerezzen a klinikai betegellátásról, egyben más intézeti ellátási módokkal is megismerkedhessen. A francia ápolónőt az I. Sz. Sebészeti Klinikán dr. Weltner János igazgató az intézeti főnővérrel fogadta, továbbá járt mindkét klinikán, illetve a Transzplantációs és Sebészeti Klinikán.
A felsőfokú végzettséggel rendelkező Elodie David-Cavaz pontos státusa a szociális ápoló fogalmának felel meg, akire munkájában a betegek mosdatása, öltöztetése, sétáltatása, kommunikációjának elősegítése, egyszóval a páciens komfortérzetének megteremtése tartozik a kórházban.
A mi egészségügyi rendszerünkből ez a status hiányzik, azonban megteremtésére törekvések már vannak, reméljük a Semmelweis Egyetem is kapcsolódik ezen dolgozók képzéséhez, illetve az ápolószemélyzet differenciálásának programjához.
Elodie a klinikán eltöltött ideje alatt kiválóan kommunikált angolul, franciául egyaránt – ez a nyelvtudás szükségességére is felhívta a figyelmet. Nem csak az orvosoknak, hanem valamennyi egészségügyben dolgozó kollégának szükséges az angol nyelv legalább alapszintű ismerete, ha azt akarjuk, hogy egyenrangú partnerei legyünk valamennyi európai szakembernek. Ez része lehet a Lifelong learning programnak is.
Dr.Szalai Klára