Mintegy 144 millió forintnak megfelelő elismerésben részesített egy fiatal magyar kutatót a világhírű amerikai Howard Hughes Medical Institute. Dr. Csanády László, a Semmelweis Egyetem Orvosi Biokémiai Intézetének tanársegédje a szervezet sejtjeinek sejthártyájában lévő ioncsatornák működését kutatja.

650 ezer dolláros (mintegy 144 millió forintos) támogatást nyert egy magyar kutató, dr. Csanády László, a Semmelweis Egyetem tanársegédje az amerikai Howard Hughes Medical Institute (HHMI) pályájuk elején tartó kutatók számára most alapított elismerés egyik első kitüntetettjeként. A HHMI egyike a legnagyobb nonprofit orvosi kutatóintézményeknek, melyet a világhírű amerikai pilóta és filmrendező Howard Hughes (Az aviátor című filmben Leonardo di Caprio játszotta a legendás milliárdost) alapított a harmincas évek elején.

Az öt évre szóló díjat 760 jelentkező közül 12 országból 28 fiatal kutató kapta meg, köztük egyedüli magyarként az Orvosi Biokémiai Intézet Bolyai-ösztöndíjas munkatársa, aki a Rockefeller Egyetemen szerezte phD fokozatát, és a szervezet úgynevezett ioncsatornáinak működését kutatja, mely sok súlyos immun- és idegrendszeri betegség jobb megértésében játszik fontos szerepet.

Az elismerést elnyert szakemberek az Egyesült Államokban doktoráltak vagy tevékenykedtek ezután, és a HHMI elnöke, Robert Tjian szerint tíz év múlva mindegyikükre országuk vezető tudósaiként tekinthetünk. Az összesen húszmillió dolláros támogatást kapott kutatók mindegyike saját csoportot vezet, s az elnyert támogatás az itt folyó munkát kívánja serkenteni. E célból öt évig évente kapnak majd százezer dollárt s az első évben 150 ezret, melyet a laboratóriumok felszerelésének fejlesztésére fordíthatnak. Emellett a díjazottakat foglalkoztató intézmények is részesülnek egy kisebb összegben. A HHMI 1991 óta támogat különböző régióbeli, így egyebek mellett kanadai, ázsiai, latin-amerikai és kelet-európai kutatókat, s eddig összesen 415 millió dollárt költött ilyen célra. A kiválasztási folyamat során az „elődöntőbe” jutott kutatók 15 perces prezentációkkal mutatták be kutatásaikat a nemzetközi zsűrinek, amely kiválasztotta a győzteseket, akik közül a legtöbben, szám szerint heten Kínából érkeztek.

T-Sz.Sz.

Forrás: Népszabadság