A dizájner drog kifejezés többnyire azon szerekre utal, amelyeket valamely illegális szer kémiai szerkezetének módosításával hoznak létre abból a célból, hogy az új anyag hatásában az eredetihez hasonló maradjon, de az átalakítás miatt már ne szerepeljen az illegális szerek listáján, tehát teljesen törvényesen lehessen azt értékesíteni és vásárolni.

„Már a 90-es években is létezett a dizájner drog elnevezés. Akkoriban főleg az ecstasy és annak különböző variánsaira használták ezt a kifejezést. Most megint nagyon felkapottak lettek a dizájner drogok, hiszen sokan rájöttek, hogy ez hatalmas üzlet, egy kis molekula-átalakítással máris legális droghoz jut az ember, tehát még büntetni sem lehet se az kereskedőt, se a fogyasztót” – mondta el a Semmelweis Figyelő kérdésére dr. Csukly Gábor, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai Klinikájának tanársegéde.

„Az akut hatás nagyon erőteljes ezeknél az új szereknél, ezért sokan kerülnek be hozzánk a toxikológiáról. A pszichózis kialakulásához amúgy nem szükséges toxikus dózis használata, így szinte hetente hoznak be hozzánk valakit valaki dizájner drog fogyasztása miatt, őket igyekszünk pár nap alatt rendbe tenni. Mikor a használó kezd lejönni a szerről, a kezdeti eufóriát felváltja a rossz közérzet. Jobb esetben. De van, aki nagyon intenzíven hallucinál tőle, paranoid tüneteket mutat: úgy érzi, üldözik, megfigyelik, vagy éppen gyilkosság szemtanújaként gondolja magát. Hozzá kell tenni, hogy általában keverik is egymással a szereket, így ennek az egyvelegnek a hatása még kiszámíthatatlanabb”- mondta el a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai Klinikájának tanársegédje.

A teljes cikk elolvasható a Semmelweis Figyelő honlapján.