A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar, Önálló Radiológiai Részleg keretében – kutatóegyetemi TÁMOP támogatással -megalakult az Anyagtudományi Kutató Központ (AKK) [Materials Science Research Institute -MSRI]. A központ célirányos képzettségű, interdiszciplináris együttműködésben járatos, nemzetközi elismertségnek örvendő kutatói gárdával végzi ennek a széles spektrumú tudást és jártasságot igénylő részszakmának magas szintű művelését.

Hazai környezetben úttörőként teljesíti a XXI. század technológiai- és ismeretanyagával szinkron magas színvonalú tudományos kutatást. Szerkezetében egyesíti a kvantumkémiai kutatási tevékenységet, a számítógépes molekulatervezést és laboratóriumi polimer szintézist, az előállított anyag mechanikai tulajdonságait célzó vizsgálatokat, valamint a szintetizált anyag in vitro és in vivo biokompatibilitás vizsgálatait. A kutató munka nemcsak alapkutatást jelent, hanem célirányos alap és alkalmazott kutatás, valamint a kísérleti fejlesztés érdekében történik. Az AKK küldetésének tekinti az egyetemi kutatási eredmények ipari és üzleti hasznosítását. Ez az egyedülálló struktúra a biztosítéka annak, hogy bármely ponton újra indítható az új tömőanyag fejlesztésének folyamata, bármelyik szinten is bizonyul tévesnek egy korábbi koncepció.

Eddigi tevékenységeink során a G338-as számú, kísérleti üvegionomer cementet vizsgáltuk neutron spektroszkópiával a Rutherford Appleton Laboratory-ban (Chilton, Didcot, UK). Ez a munka Gregory Chasse (Queen Mary, London University) professzorral kollaborációban történik. Számítógépes molekulatervezést végeztünk a polialkenoát váz elvi lecserélésére, amely egy poliprolin módosulat lenne. Az ezen elhelyezkedő –COOH csoportok lépnének az üvegtöltelékkel sav-bázis reakcióba, ahogy azt az eredeti alkenoát vázzal teszik. Itt azonban az aktív csoport térben kedvezőbben helyezkedhet el, ami a fizikai tulajdonságok javulását eredményezheti. A molekulatervező csoport vezetője Csizmadia Imre akadémikus.

molekularészlet térszerkezeti képe

Mechanikai tulajdonságok jellemzésére Gauss-féle terhelésnek tettük ki a vizsgált mintákat, és az itt nyert elaszticitási modulus, Young-modulus, és fraktográfiai vizsgálatok, mikro – és nano-CT képanalízis, valamint nanoindentációs vizsgálatok szolgálnak. Ezek a vizsgálatok Nagy Péter KKKI tudományos főmunkatárssal együttműködésben történnek.
In vitro cito- és hisztokompatibilitás vizsgálatokat végzünk, mielőtt egy új anyagnak az in vivo tesztelésébe kezdenénk. Patkány fogbél irritációs vizsgálati módszerét továbbfejlesztettük úgy, hogy a gingiva a tömőanyaggal közvetlenül érintkező szövetéből hisztológiai, hisztokémiai analízist végzünk. Humán vizsgálatokban kereskedelmi forgalomban levő GC Fuji IX GP Extra és G-Coat Plus új termékeket vizsgáljuk az esetlegesen fellépő hasonló szöveti reakciókat. A humán biokompatibilitás vizsgálatokat a Gera István professzor vezette nagy tapasztalatokkal rendelkező parodontológiai team végzi.

Az AKK kiemelt feladatként kezeli a fogászati anyagtudomány egy új koncepció szerint működő, nemzetközi hálózatának létrehozását, illetve abban való aktív részvételt, vezető szerepet. Ennek következtében, a világ neves anyagtani kutató műhelyei sorába kíván lépni.

A fenntartható fejlődés koncepcióját nagyon szigorúan kívánja saját működésében is követni, már indulásakor is oly módon, hogy a számítógépes molekulatervezés módszere, aktivitásának alapját képezi.

Dr. Dobó-Nagy Csaba