Klebovich Imre professzor volt a házigazdája a legutóbbi Professzori Teának, mely stílusosan a Gyógyszerészet és a művészet c. viselte, és ennek megfelelően a kettő kapcsolatát vizsgálta, illetve járta körbe. A rendezvénynek olyan kimagasló tehetségű vendégei voltak, mint a Kossuth díjas ütőhangszerművész, Horváth Kornél vagy Orosz Zoltán harmonikaművész. Jelen volt továbbá S. Kárpáti György, a Semmelweis Egyetem oktató háziorvosa, aki független operatőr és filmrendező, a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemrendjének kitüntetettje, valamint Nyakas Szilárd, a Bartók Rádió volt főszerkesztője is. Nyakas Szilárd az 1974-es Riporter kerestetik c. verseny győztese, jelenleg az ELTE-n és a Károli Gáspár Református Egyetemen oktat kommunikációelméletet. A vendégeket dr. Szél Ágoston rektorhelyettes köszöntötte.

A 70-es években nem voltak egzotikus ütőhangszer oktatók, így Horváth Kornél autodidakta módon képezte magát, hangszalagokat hallgatva próbálta rekonstruálni az egyes darabokat. Orosz Zoltán 4 éves korábban kezdett barátkozni a harmonikával. Mondhatni ebbe született, hiszen édesapja harmonika-játékán nőtt fel.

A SE Gyógyszerésztudományi Kar az elmúlt 75 évében mindig is művészetpártoló magatartást mutatott. Az évfordulóra való tekintettel egy filmet is bemutattak, mely híven tükrözi a gyógyszerésztársadalom kultúrához fűződő szoros kapcsolatát. A film rendezője S. Kárpáti György, aki hajdan a Páneurópa Piknik c. film szerzője is volt.

A megjelentek a programon túl megtekinthették a központi épület aulájában megrendezett két kiállítást. Szalai Katalin kódexíró-oklevélgrafikus alkotásai a múlt hangulatát idézik meg, átemelve a nézőt a kódexek egykori világába, visszahozva a manuális munka pótolhatatlan szépségét. Miközben a technikai lehetőségek a sorozatgyártás felé mutatnak, az emberekben mindinkább feléled a vágy az egyediség iránt. Szalai Katalin ezt az igényt igyekszik kielégíteni az elveszett családi címerek újjáteremtésével, ízléses megfestésével, családfák, egyedi, személyre szóló oklevelek megrajzolásával.

Sulyok Gabriella Munkácsy díjas grafikusművész kiállítása igazi kamara-kiállítás. A 13 műalkotás egy csodás, idillikus tájat idéz meg. Sulyok Gabriella kezdetben a zene műfajában jeleskedett, zongorán játszott. De önmagát végül mégis a grafikában találta meg később, és ezt érzi saját hangjának máig.

K. I.

Galéria

1kép