Vietnami orvostan- és PhD hallgatók fogadására, fiatal vietnami orvosok továbbképzésére, közös tudományos tevékenységekre és székhelyen kívüli képzések kialakítására is lehetőséget teremt az az együttműködési szándéknyilatkozat, amelyet hétfőn írt alá dr. Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora és dr. Vo Tan Son, a vietnami Ho Si Minh-városi Orvos- és Gyógyszerésztudományi Egyetem (University of Medicine and Pharmacy – Ho Chi Minh City) rektora. Utóbbi egy több európai országot is érintő körút keretében érkezett Magyarországra.

Az aláírást megelőző találkozón mindkét rektor azt hangsúlyozta, hogy nyitott a közös munkára. Érdekes egybeesés, hogy a megbeszéléssel szinte egy időben dr. Ivády Vilmos gazdasági-műszaki főigazgató és Pop Marcel nemzetközi igazgató üzleti útjuk részeként éppen a vietnami egyetem képviselőivel tárgyaltak Ho Si Minh-városban.

Az együttműködési szándéknyilatkozat aláírása előtt a vietnámi egyetem vezetője ellátogatott a SE Elméleti Orvostudományi Központba, ahol dr. Monos Emil professzor emeritus bemutatta az épületet és a Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézetben folyó munkát, majd dr. Rosivall Lászlóval, a Kórélettani Intézet igazgatójával folytatott megbeszélést.

Dr. Vo Tan Son budapesti látogatásának utolsó állomása az Országos Idegtudományi Intézet volt, ahol dr. Banczerowski Péter egyetemi tanár, osztályvezető főorvos és dr. Czirják Sándor, egyetemi tanár, idegsebész főorvos vezette körbe az intézet főbb osztályain.

A Ho Si Minh-városi Orvos- és Gyógyszerésztudományi Egyetem jelen formájában 1976-ban jött létre. Elődjét francia gyarmatosítók alapították 1941-ben. A jelenleg tízezer hallgatót oktató és 1900 munkatársat foglalkoztató egyetemen hét kar működik: orvostudományi, gyógyszerészeti, közegészségügyi, fogorvostudományi, ápolástudományi, orvosi technológiai és hagyományos orvoslási. GG