Dr. Réthelyi Miklós miniszter

A védőnő az anyával beszél a születés előtt, de gondolatainak középpontjában már a gyermek áll. A szülésznő ott van, ahol az új élet megszületik, de ott az anya, az aggódó vagy örömteli apa. Ha beteg a gyermek, mindig ott vannak a szülők is. Így a védőnőknek, szülésznőknek, gyermekápolóknak soha nem csak egy emberrel kell törődniük – emelte ki a szakmák különlegességét megnyitó beszédében dr. Réthelyi Miklós Nemzeti Erőforrás Miniszter a XXII. Országos Védőnő- Szülésznő- Gyermekápoló Konferencián. Dr. Réthelyi Miklós kijelentette: „A NEFMI mindent megtesz annak az érdekében, hogy az elismerő szavakon kívül anyagiakban is tudjunk az egészségügyben dolgozók munkáját könnyebbé tenni, és annak ellenére, hogy általános béremelésre a jövő évben sem lesz lehetőség, a pótlékok, ügyeleti díj megemelésével szeretnénk valamennyire segítséget nyújtani abban a változó világban, amiben mindannyian élünk.”

A XXII. Országos Védőnő- Szülésznő- Gyermekápoló Konferencia gondolatébresztő, új és aktuális ápolási kérdésekre keresi a választ. – Emelte ki Kormos Ágnes, a Semmelweis Egyetem ápolási igazgatója, a konferencia egyik fő szervezője. A SE Ápolásvezetési es Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság, Magyar Ápolási Egyesület, a Magyar Védőnők Egyesülete által szervezett rendezvény célja a szülésznők, védőnők és gyermekápolók közös továbbképzése annak érdekében, hogy a családoknak, a várandós- és szülő nőknek, valamint gyermekeiknek azonos szakmai elveken alapuló, magas szintű ellátást, ápolást, gondozást nyújtsanak. Míg a rendezvény első napján, melyen összesen 485-en vettek részt, főként a védőnőké volt a fő szerep, a szülésznő-gyermekápoló szakmai nap előadásai leginkább a születés előtti és utáni kihívásokkal foglalkoztak. A második nap 449 résztvevőjéből 177-en a Semmelweis Egyetem munkatársai.

Dr. Jákó Kinga

„A jóisten egyetlen dolgot hagyott az embernek a mennyországból, és ez a gyermek.” – fogalmazott dr. Jákó Kinga, a Semmelweis Egyetem orvos-igazgatója a második nap megnyitóján, majd felhívta a figyelmet arra: bár sok egészségügyben dolgozó távozik Magyarországról, fontos lenne, hogy a gyermekekkel foglalkozók maradjanak, hiszen ők gondozzák a jövőt.

Halmosné Mészáros Magdolna, szakmai kollégium ápolási tagozat elnöke rámutatott arra: Minden ezer újszülöttből hatszáz Ázsiában, kétszáz Afrikában születik és mindössze negyvenöt Európában. Ezekből a számadatokból is látható, hogy a védőnők, szülésznők, gyermek-szakápolók szerepe nem csak mindennapi munkájukban kiemelkedő, de társadalmi szinten, a nemzet jövője érdekében is számítanak rájuk.

Dr. Kökény Márta főtanácsos, ellenőrző főápoló (OTH) röviden felelevenítette az elmúlt év azon történéseit, melyek pozitív irányba terelték a szakdolgozók munkavégzését. Kiemelte az intézeten kívüli szülést szabályozó jogszabály hatályba lépését, melyet a szülésznő szakma mérföldkövének nevezett.

Dr. Szabó István, tiszteletbeli szülésznő az egészségügy támaszainak nevezte a szakdolgozókat és reményét fejezte ki az iránt, hogy ez a teljes embert kívánó munka a jövőben mind erkölcsi, mind anyagi értelemben megkapja a kellő megbecsülést.

A konferencián Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke és Csetneki Julianna a Szülésznő Szekció elnöke átadta a „tiszteletbeli szülésznő” címet, melyet dr. Ádám Zsolt, a SE I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika adjunktusa kapott. A MAVE díjat azok kapják, akik kimagasló eredményt értek el a védőnői munka területén, az egyesületi és köztestületi élet menedzselésében, a védőnői asszertívitás elfogadtatásában, a védőnői hivatás gyakorlatának, szakmaiságának, elismertségének megszilárdításában. . Idén Farkas Józsefné, Harjánné dr. Brantmüller Éva és Nagyné Szürszabó Irma vehette át a kitüntetést. A Magyar Védőnők Egyesülete tiszteletbeli tagjává fogadta dr. Mucsi Gyula megyei tisztifőorvost és Szarka Miklós református lelkészt.

Sz.Zs.