„A szülésznői kar csak akkor tud a társadalom és a szakma kihívásainak megfelelni és jogosan kívánt nagyobb önállóságot elérni, ha tevékenységét hivatássá fejleszti. Hazánkban a teljes értékű hivatás kialakulásáig még hosszú az út és alapja a magas szintű szakmai tudás, gyakorlat megszerzése, melyben még sok évtizeden keresztül számíthatunk dr. Ádám Zsoltra.” – Hangsúlyozta a XII: Országos Védőnő- Szülésznő- Gyermekápoló konferencia keretében a „tiszteletbeli szülésznő” köszöntésén Csetneki Julianna, a Magyar Ápolási Egyesület Szülésznő Szekció elnöke. A díjat, melyet Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke adott át, azok a szakemberek kapják évről évre, akik kiemelkedően sokat tettek a magyar bábaság ügyéért. Az idei díjazott, dr. Ádám Zsolt a Semmelweis Egyetem I. Sz. Nőgyógyászati Klinika adjunktusa ápolás iránti elkötelezettségét bizonyítja, hogy már húsz éve részt vesz különböző formában az egészségügyi szakdolgozók képzésében. A konferencián tartott előadásában a 21. század szülészetének határterületeire hívta fel a figyelmet.

Dr. Ádám Zsolt

A szülészet, mint önálló tudományág megszűnik létezni – fejtette ki dr. Ádám Zsolt. Olyan sokrétű igény merül fel a társadalom részéről, olyan betegségekkel találkozunk, amelyekkel korábban nem foglalkozott a tudomány, ezért ki kell alakítani a határterületi együttműködés formáit. Míg évszázadokkal ezelőtt a szülés természetes szelekciós folyamatnak számított, mely komoly anyai és komoly magzati veszteséggel járt, az elmúlt mintegy kétszáz évben egymás után eltűntek ezek a félelmek, az utóbbi húsz évben bekövetkezett információdömping pedig a társadalom-fejlődés hiperaktív stádiumát hozta. A betegek tudatossá váltak és ennek megfelelően nagyon komoly elvárásrendszert fogalmaztak meg. Jelenleg a szülészetben csak a 100 százalékos sikertörténet elfogadható: amikor egészséges anya egészséges gyermekével távozik az intézetből elégedetten.

Beteg ember is vállalhat ma már gyermeket, az orvostudomány feladata az is, hogy ezzel a helyzettel megbirkózzon. A szülészetnek multidiszciplináris tudománnyá kell válnia ahhoz, hogy a lehető legtöbb szakmai együttműködéssel a lehető legjobb eredményt tudja elérni. Dr. Ádám Zsolt a szakma jövőjének az olyan centralizált szülészetek létrehozását nevezte meg, ahol elérhetőek a társszakmák, gondozható adott esetben egy alapbetegség, és a beteg nem az orvosban, hanem magában az ellátórendszerben bízik.

Dr. Réthelyi Miklós miniszter gratulál dr. Ádám Zsoltnak