Dr. Losonczy György

A krónikus légzőszervi problémával küzdők mellett a szív- és érrendszeri betegek szenvedik meg leginkább a szálló por koncentrációjának magas értékét. Az apróbb szemcseméretű szálló por a tüdőben bekerül a véráramba, elindítja a véralvadás folyamatát, így megemelheti a szív- és érrendszeri betegek körében az infarktus, embólia előfordulását. Emellett például az asztmások, COPD-sek általános panaszai erőteljesebben jelentkezhetnek, a köhögés, fulladás gyakoribbá válhat. Egyelőre minimális hatását érzik a klinikán a rossz légszennyezettségi értékeknek – tájékoztatott dr. Losonczy György, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika igazgatója. A magas koncentráció rövidtávon az egészséges embereknek nem okoz orvosi problémát, bár néhány tünet, mint orrfolyás, torokkaparás vagy szemviszketés jelentkezhet. Sokan azonban nem tudják magukról, hogy esetleg légzőszervi- vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvednek. dr. Losonczy György különösen a kisgyermekek veszélyeztetettségére hívta fel a figyelmet.

Magyarországon több tízezer asztmás gyermek él, de sokaknak közülük nem felismerhető, vagy nem súlyos a betegsége. A szokásos levegőztetés, szabadtéri program, óvodai udvari foglalkozás azzal a veszéllyel járhat, hogy az egyébként enyhe tüneteket mutató, vagy akár tünetmentes gyermek asztmás rohamot produkál. Gyerekek esetében nehezebb megállapítani, milyen állapotban van. – folytatja dr. Losonczy György. Egy három éves gyereknél nem lehet például légzésfunkciós vagy vérgáz vizsgálatot végezni, így sokszor csak súlyos esetben derül ki, hogy tulajdonképpen mi is a rosszullét oka.

Az ANTSZ közleménye szerint szűk határon belül változik, de több helyütt a riasztási szint közelében mozog a szálló por koncentrációja hazánkban. Jelenleg Nyíregyházán a legrosszabb a helyzet. Tájékoztatási szint több hazai nagyvárosban is van: Debrecenben, Miskolcon, Pécsett és Budapesten. Ezeken a helyeken egyelőre 3-as szintű a szálló por koncentrációja.

Az ANTSZ tanácsai azok részére, akik az érintett területeken élnek:
Kerüljük a sétát a szennyezett helyeken, nagyvárosokban, főleg a forgalmas útszakaszok környékén!
Kisgyermekeket ne vigyünk sétálni, ne szervezzünk velük szabadtéri programot, a szokásos napi levegőztetést hagyjuk ki, amíg a szálló por koncentrációja magas. Jobb, ha ezekben a napokban a kicsik többet vannak zárt helyen.
A biciklizők viseljenek porvédő maszkot. (Ez nem azonos a zöld műtős maszkkal, a porvédő maszkot munkavédelmi üzletekben lehet beszerezni.)
A települések önkormányzatai döntik el, hogy milyen intézkedéseket vezetnek be, a kerti égetések korlátozását, tiltását mindenképpen hasznosnak tartjuk, ezzel helyi szinten is javítható a helyzet.
A szellőztetésre a déli órák alkalmasabbak, ekkor kevesebb a fűtésből keletkező égéstermék a levegőben.

SzZs

Forrás: Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika, ANTSZ