Egyebek mellett ingatlanbeszerzésekre, személygépkocsik, bútorok, berendezések és számítástechnikai eszközök vásárlására is vonatkozik az az úgynevezett „beszerzési stop”, amelyet egy szeptember 20-án életbe lépett határozatban rendelt el a kormány. A dokumentum a költségvetési szervek számára maradványtartási kötelezettséget ír elő, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az év végén az előző évivel megegyező összegnek kell maradnia a bankszámlájukon.

Dr. Ivády Vilmos

A múlt év végi maradvány a Semmelweis Egyetem esetében 2,4 milliárd forint volt. A határozat ugyanakkor azt is kimondja, hogy a tavalyi maradványba bekerült egyedi, véletlenszerű tételek alól mentességet lehet kérni. Így idén várhatóan egyedi kérelem alapján nagyságrendileg 1,2 milliárd forint megtakarítást kell hagyni a bankszámlán – tájékoztatta honlapunkat dr. Ivády Vilmos, gazdasági-műszaki főigazgató. A kormányhatározat alapján új szerződéseket nem lehet kötni, a régieket felül kell vizsgálni, a szellemi tevékenységekre vonatkozó megbízási szerződéseket pedig le kell állítani. Dr. Ivády Vilmos ugyanakkor hangsúlyozta: a napi életet, az oktatást, a gyógyítást, a terápiás és nem terápiás dologi kiadásokat nem befolyásolja a beszerzési stop. A szükséges oktatástechnikai eszközök vagy éppen a gyógyszerek a korábban már megkötött közbeszerzések alapján továbbra is megvásárolhatók.

Az európai uniós forrásokból megvalósuló beruházásokra nem vonatkozik a kormányhatározat. Emellett minden olyan beszerzést megvalósít az egyetem, amelyre még a tiltás előtt kötelezettséget vállalt – közölte dr. Ivády Vilmos. Így például megköthetőek a szeptember 20-a előtt a tantervbe bekerült tárgyak oktatásához szükséges megbízási szerződések. A most induló kísérletes sebészet tantárgy oktatásához emellett egy nagyállatműtőt is ki kell alakítani. Enélkül nem képzelhető el a curriculumba már betervezett tárgy oktatása, így ez a beruházás is megvalósítható – magyarázta dr. Ivády Vilmos.

Fotók: D. Kiss Balázs

Némileg csúszhat ugyanakkor az egyik klinika tetőtér-beépítésének terve. Itt a közbeszerzési eljárás elindul, de ezzel kapcsolatos döntés idén nem várható, mivel külön kormányzati engedélyt kell kérni.
Dr. Ivády Vilmos elmondta: minden héten összeállítanak a szakminisztérium számára egy csomagot, hogy milyen beszerzések, beruházások számára kérne mentességet a stop alól az egyetem.

Nagyobb gondot egyedül az informatikai eszközökre vonatkozó tiltás okozhat. Új szoftvereket nem lehet venni, ugyanakkor, ha elromlik egy számítógép és nem javítható meg, egyedi esetekben mentesség adható a beszerzési stop alól. Ha például a betegadatok rögzítésére használt számítógép romlik el, azt mindenképpen pótolni kell – említett egy példát az igazgató. DP