Dr. Buzás Edit immunológus, Derekas Aliz csillagász és Jermendy Ágnes gyermekgyógyász vehette át pénteken a L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért elnevezésű magyar ösztöndíjat a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) Budapesten.

Dr. Buzás Edit a harmadik, dr. Jermendy Ágnes az ötödik, dr. Ádám Veronika pedig a kép jobb szélén látható

Az 55 év alatti kategória díjazottja, dr. Buzás Edit vezetésével a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet munkatársai évek óta vizsgálják az sejtek közötti információ áramlásban fontos szerepet játszó extracelluláris vezikulákat.

Dr. Buzás Edit

Ezek a sejtek által kibocsájtott mikrovezikulák szerepet játszhatnak számos megbetegedés pathomechanizmusában. A kutatási eredményeknek köszönhetően a jövőben lehetőség nyílhat az extracelluláris vezikulák minden eddiginél pontosabb áramlási citometriás azonosítására.

A 30 év alatti kategóriában díjazott Jermendy Ágnes (SE I. sz. Gyermekklinika) gyermekgyógyász rezidens kutatási területe a diabétesz. Az 1-es típusú cukorbetegség a második leggyakoribb krónikus gyermekkori megbetegedés. A kutatónő arra keresi a választ, hogy milyen genetikai hajlamosító tényezők játszanak szerepet ennek kialakulásában. A 2-es típusú

Dr. Jermendy Ágnes

(felnőttkori) diabétesz esetében az inzulintermelő béta-sejtek működésére koncentrál: azt vizsgálja, hogyan lehetne javítani a betegség során kialakuló elégtelen inzulintermelést.

A nők már régen bebizonyították, hogy képesek egyszerre jó szakemberek, feleségek és családanyák is lenni – hangsúlyozta Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége a díjátadó ünnepségen. Mint mondta, a kutatónők itt járnak közöttünk, élik a nők megszokott, mindennapi életét, csak talán többet dolgoznak, tanulnak, valamint nagyobb kíváncsisággal és küldetéstudattal szemlélik a világ dolgait. Ez a szép is különös hivatás a nők számára több áldozattal jár, de ma már tudjuk, hogy a férfiak és nők nem vetélytársak, hanem kiegészítik egymás munkáját. Hiszen csak egymást támogatva lehetnek sikeresek,vonatkoztatva ezt a családi életre és a munkára egyaránt – tette hozzá.

A díjakat Ádám Veronika akadémikus, a zsűri elnöke, Ránky Katalin, a L’Oreal külkapcsolati igazgatója és Hámori József, a Magyar Unesco Bizottság elnöke adta át.

Magyarországon kilencedik éve hirdették meg a L’Oréal -UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj programot, amelynek védnöke az MTA. A programra olyan tudós nők nyújthatják be pályázatukat, akik magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak és az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak.
Az ösztöndíjak odaítéléséről – a Szociális Innováció Alapítvány a Kelet-Európai Térség Fejlesztéséért keretében – tudományos, szakmai zsűri döntött. A testület munkájában az elnök, Ádám Veronika akadémikus mellett Ránky Katalin, a L’ORÉAL Magyarország külkapcsolati igazgatója, Hollósi Miklós akadémikus, az ELTE Szerves Kémiai Tanszékének egyetemi tanára, Kondor Imre, az ELTE Fizikai Intézetének egyetemi tanára, valamint Hunyady László akadémikus, a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének egyetemi tanára vett részt.

MTA, MTI
T-Sz.Sz.