Évente több mint hatezren vesztik el látásukat Magyarországon, miközben az esetek nagy részében megelőzhető lenne a vakság kialakulása. Éppen ezért döntött úgy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága, hogy népegészségügyi kampányt indít, „Tiszta látásért” címmel. Ezt Szócska Miklós államtitkár a Látás világnapja alkalmából a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján tartott sajtótájékoztatón jelentette be. A kampányhoz kapcsolódó reklámfilm arra buzdít mindenkit, hogy vigye el rokonait, barátait szűrésre még időben.

Dr. Szócska Miklós, dr. Szél Ágoston és Fodor Zsóka színművésznő, a kampány arca

Az idei világnap középpontjában Magyarországon a szűrések és a prevenció fontosságának hangsúlyozása áll, a fő cél a vaksághoz vezető okok közül azoknak a felszámolása, amelyek megelőzhetőek – mondta dr. Németh János, a Szemészeti Klinika igazgatója. Bizonyos kor felett a látásvesztés egyik leggyakoribb oka az úgynevezett időskori makuladegeneráció (AMD). Ez a betegség kevés figyelmeztető tünettel jár, ugyanakkor korán kell felismerni a hatékony beavatkozáshoz. Hasonló a helyzet a szürkehályog esetében is.

Dr. Bausz Mária, a klinika igazgatóhelyettese vizsgálat közben

Éppen ezért fontos a felvilágosítás, hogy az emberek ismerjék azokat a tüneteket, amelyek esetén szemészhez kell fordulni – hangsúlyozta dr. Németh János. A megelőzés kérdéséhez tartozik az a kevésbé köztudott tény, hogy például a dohányzás négyszeresére növeli az időskorai makuladegeneráció kialakulásának veszélyét. Szintén gyakori a cukorbetegség miatt kialakuló vakság. Évente ezer ember veszti el látását a diabétesz következtében, miközben ez az esetek 90-95 százalékában megelőzhető lenne megfelelően szervezett szűrésével.

A világnap alkalmából ünnepi ülést tartott a SE Szemészeti Klinikája és a Magyar Szemorvostársaság. A rendezvényt dr. Szél Ágoston rektorhelyettes nyitotta meg, aki hangsúlyozta: különösen fontos, hogy az idei világnap középpontjában a megelőzés áll.

A Semmelweis Egyetemen átfogó prevenciós kampány kezdődik a közeljövőben. Mint azt a rektorhelyettes hangsúlyozta: új kurzus indul, Prevenció az egészségért címmel, amelyen minden hallgatónak kötelező a részvétel. A tantárgy gyakorlati részének keretében pedig minden diáknak el kell vinnie szűrésre meghatározott számú potenciális beteget. A rendezvény megnyitóján szintén felszólaló Szócska Miklós államtitkár minderre úgy reagált: örömmel ad bármilyen hivatalos keretet ennek a kezdeményezésnek, amely akár egy tantárgyon túlmutató célzott, szervezett népegészségügyi akcióvá is válhat.

A Prevenció az Egészségért című új tantárgyról bővebben olvashatnak a Semmelweis Egyetem újság következő számában. DP
Fotók: attekovacs.com