Az egyetem családorvosi tanszéke látta vendégül Budapesten a The Network: Towards Unity for Health (TUFH) szervezet évenként rendezett, idén szeptember 17-21-ig Grazban tartott konferenciáját követő posztkonferencia résztvevőit szeptember 23-án. A TUFH a többi közt a WHO, egészségügyi egyetemek és egyesületek nemzetközi, globális szervezeteként az egészséghez való jogot támogatja világszerte közösségi neveléssel, kutatásokkal és szolgáltatással. Helyi és nemzetközi szinten egyaránt működnek. A Student Network Organisation (SNO) pedig cserediák programokat szervez.

A Grazi Orvostudományi Egyetem és a Styrian Academy for Family Practice (STAFAM), az osztrák háziorvosok jelenleg 326 tagot számláló tudományos társasága szervezésében Grazban tartott konferencia idei témája a közösségi és egyéni egészségügyi ellátás integrálásának a feltérképezése volt. A rendezvény posztkonferenciáján szeptember 22-24. között a világ minden tájáról érkező mintegy 50 résztvevő háromnapos utazás keretében Maribor, Muraszombat mellett a többi közt Pécsre és Budapestre is ellátogatott. Itt a vendéglátó és szervező Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék vezetője és két munkatársa tartott előadást a vendégeknek.

Dr. Kalabay László egyetemi tanár az általa vezetett családorvosi tanszék tudományos kutatómunkáinak eredményeiről számolt be. Ismertette például szélütést elszenvedett 7346 beteg követéses vizsgálatának eredményeit, amiből az derült ki, hogy a megfelelő gondozás, a trombocita-aggregációt (vérlemezke megsokasodása)  gátló és a lipid (vérzsír) csökkentő kezelés jelentősen csökkenti az ismételt kórházi felvétel bekövetkeztét.

Kérdőíves szűrésükkel azt állapították meg, hogy 17.924 személy közül 2622 veszélyes mértékű alkoholfogyasztó volt a vizsgálat idején. Ugyanezen szűrővizsgálat második lépcsőjében 706 pszichiátriai ellátást igénylő esetre derítettek fény, s az érintettek közül 124-en önként el is fogadták a kezelést.

Az 11254 beteget felölelő Magyar Húgysav Vizsgálatuk (Hungarian Uric Acid, HURAC) az emelkedett szérum húgysavszint kardiovaszkuláris kockázati tényező szerepére mutat rá.

Egy 484 háziorvos bevonásával készült vizsgálatukból pedig nyilvánvalóvá vált, hogy az idősebb kollégák a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) lehetőségét mintegy 20%-kal alábecsülik fiatalabb kollégáikhoz képes

Kalabay professzor végül azt a tanulmányt ismertette, ami bizonyítja, hogy a szérum fetuin A fehérje vérben mérhető szintjének csökkenése jól jelzi a májelégtelenség-eredetű halálos kimenetelt alkohol okozta májzsugoros betegeknél.

A tanszék oktató munkájáról Torzsa Péter adjunktus tartott ismertetőt: a családorvoslás graduális oktatását tantermi előadásokkal, szemináriumokkal és kéthetes praxisgyakorlattal 1984 óta végzik. Az 1992-ben alakult tanszék feladata a szak- és továbbképzéssel bővült. Magyarul, németül és angolul összesen mintegy 2.200 hallgatót oktatnak évente. Az első évfolyamos általános orvostanhallgatók számára a Bevezetés a klinikumba című fél éves tárgyat oktatása háziorvos praxisában kis csoportokban folyik.

A családorvostan oktatásáról hallhattuk, hogy általában gyakorlatorientált, bázisa 48 oktató családorvosi praxis, ahol nagy gyakorlattal rendelkező családorvosok napi betegellátásuk bemutatásával egy oktató-egy hallgató munkakapcsolatban mutatják be a szakma sajátosságait. Ebben az oktatásban a tanszék főállású tanársegédei és gyakornokai, mentor-családorvos munkatársak, és összesen 297 fővárosi és vidéki oktató- családorvos vesz részt.

Mint elhangzott, 1992-től 26 hónapos rezidensi programot szerveznek, amely a családorvos szakképzés első két éves periódusát jelenti. Évente 30-35 családorvos rezidens kezdi meg a központi gyakornoki képzését az egyetemen. A rezidensi program licensz vizsgával zárul, ami után 10 hónapos praxisgyakorlat teljesítésével lehet szakvizsgát tenni. A tanszék Budapesten és a Semmelweis Egyetem vonzáskörzetében folyamatos, tematikus orvostovábbképzést szervez és tart körülbelül 2500 orvos rendszeres továbbképzéseként.

Vajer Péter tanársegéd a magyarországi alapellátás működéséről tartott előadást a külföldi vendégeknek. Az ország anyagi teherbíró képességének ismeretében a mindenki által elérhető, korszerű színvonalú egészségügyi ellátás megvalósítása nem képzelhető el az alapellátás megerősítése nélkül – emelte ki. Szükség van a többi közt a praxisok személyi és anyagi hátterének megerősítésére, hogy például gyógytornász és dietetikus foglalkoztatására nyíljon lehetőség, és szükséges a házi ápolás szélesebb körű megvalósítása is.

dr. Ilse Hellemann-Geschwinder háziorvos, Grazi Orvostudományi Egyetem, dr. Kalabay László, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszéke vezetője, dr. Denise Donovan, a TUFH Hálózat Észak-Amerikai képviselője, dr. Torzsa Péter Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék, dr. Reinhild Höfler, az Általános Orvostan és Háziorvostan Stíriai Akadémiájának elnöke

A világ minden tájáról (Kanada, USA, Mexikó, Kolumbia, Uganda, Dél-Afrikai Köztársaság, India, Vietnam) érkezett vendégek nagy érdeklődéssel hallgatták a családorvosi tanszék bemutatkozó előadásait. Számos kérdés hangzott el a praxistörvényről, a menekültek ellátásáról, a terhesség megszakításról és a szülésznők statusáról, az orvosok elvándorlásáról és a szakorvos-utánpótlás problémáiról. A Grazi Egyetem képviselői különösen nagyra értékelték a családorvosi tanszék oktató és tudományos munkáját, amit szeretnének hosszabban meglátogatni tapasztalatcsere céljából, mely segítené a Grazi Egyetemen a tervek szerint hamarosan megalakuló Családorvosi Tanszék munkáját.

tk