Új könyvet mutattak be a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárában 2011. szeptember 8-án.

Az Úszás tankönyve 2008-ban jelent meg, Egressy János, Sós Csaba és Tóth Ákos, a TSK Úszás és Vízi Sportok Tanszékének munkatársai szerzésében. A maga műfajában hiánypótló munka, a tanszék eddigi irodalmi, tudományos és szakmai munkásságának legkorszerűbb ismereteit foglalja össze. Több, mint tankönyv, szakkönyv gazdag szakmai és képanyagával, amely mind a hallgatókat, szakembereket és sportolókat hasznos ismeretekhez juttathatja.

Dr. Vasas Lívia a Központi Könyvtár főigazgatója megnyitja a könyvbemutatót.

Dr. Tóth Ákos egyetemi docens nem tudott részt venni a bemutatón, így a rendezvény elején egy rövid videót tekinthettek meg a megjelentek, amelyen Tóth Ákos az idei tanévnyitón a Testnevelési és Sporttudományi Karon az egyetem címerével díszített pecsétgyűrűt vehetett át, s hosszan méltatták munkásságát.

Ezt követően a szerzők részletesen ismertették, miért volt indokolt egy ilyen új szemléletű tankönyv szerkesztése, milyen nehézségekkel találkoztak a szakmai lektorálás során, hogyan került ki szinte rögtön egy újabb kiadása könyvpiacra, és milyen nagy nemzetközi sikereket élt meg a tankönyv.

Egressy János és Sós Csaba a TSK Úszás és Vízi Sportok Tanszékének munkatársai

Pontos ismereteket szerezhettek a résztvevők arról, mitől egyedi a magyar úszók edzési technikája, melyik életkorban milyen edzésterv vezet hosszú távon a legnagyobb sikerekhez. Fiatal és sikeres magyar bajnokaink munkájának hátteréről és vidám történetek is halhattak, amelyeken rendkívül jól szórakozott a közönség.

A rendezvény a TÁMOP 3.2.4-09/1/KMR-2010-0023 Semmelweis Tudáshálózat projekt utolsó rendezvényeinek egyike volt. A Semmelweis Egyetem Központi Könyvtára 2010. szeptemberétől dolgozik pályázat megvalósítási szakaszában. A “Semmelweis Tudáshálózat” egy egészen új szemléletű, komplex szolgáltatásfejlesztés, melynek célja a potenciális felhasználók elérése, a könyvtárakat népszerűsítése, az informális tanulási formák térnyerésének támogatása, és kor igényeinek megfelelő működés az egyetemen folyó oktatás és kutatás nemzetközi hírnevének erősítése érdekében. A pályázatnak 5 fő pillérre épül; egy új könyvtári interaktív portál web2-es alapokon, 50 rendezvény 12 hónap alatt, több mint 13.500 új rekord az elektronikus katalógusban, a teljes egyetemi könyvtári hálózatot bemutató kiadvány létrejötte és továbbképzések. A pályázat nagy vállalkozásnak bizonyult, tele kihívásokkal, de nagy eredményekkel sikerült véghez vinni azt.