Mától elérhető az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) honlapján a rezidenseknek szóló „Szakorvosjelöltek Markusovszky Lajos Ösztöndíja” újabb pályázati csomagja, amely 483 millió 500 ezer forint keretösszegben kívánja támogatni a rezidenseket – közölte az egészségügyért felelős államtitkárság.

A NEFMI tájékoztatása szerint az átdolgozott ösztöndíjprogram a rezidensek támogatását élvezi.

A pályázat a korábbihoz képest több módosítást is tartalmaz.
– A pályázók az új programban választhatnak, hogy az ösztöndíj folyósítását követően a folyósítás időtartamának megfelelő ideig teljes munkaidőben, vagy a folyósítás időtartamának kétszeres idejéig félállásban dolgoznak közfinanszírozott hazai egészségügyi szolgáltatónál.
– A pályázó a szakvizsga letétele után, az egészségügyi tevékenységet maximum két év időtartamra megszakíthatja az eddigi fél év helyett.
– Az ösztöndíj program az idén végzett orvosok mellett nyitott mindazok számára is, akiknek legalább 1 évük hátra van az elsőként megszerzendő szakképzésük idejéből.

A programban résztvevő szakorvosjelölt 100 ezer forint ösztöndíjra jogosult a pályázó a szakképzés ideje alatt. Amennyiben a szakorvosjelölt a vállalását nem teljesíti, köteles a felszólítástól számított 90 napon belül az addig folyósított ösztöndíj jegybanki alapkamattal terhelt teljes összegét egy összegben visszafizetni az EEKH részére. Továbbra sem fogadhat el hálapénzt – olvasható az államtitkárság közleményében.
T-Sz.Sz.