Már két nappal születés után kiszűrheti az újszülöttek halláskárosodását az un. otoacusticus emissio vizsgálat. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika ennek elvégzésére több, mint  1 millió  forint értékű ERO SCAN hallásvizsgáló készüléket kapott a K&H Gyógyvarázs programjától (Dr. Görbe Éva pályázata alapján). Az objektív hallásvizsgálat készüléke  aprócska műanyag csatlakozója az újszülött külső hallójáratában rezgéseket kelt, a gyermek középfülében keletkező választ pedig digitálisan jelzi.

Minden ötszázadik újszülött súlyos, veleszületett halláskárosodással jön világra, de a rizikótényezők közé tartozik az örökletes betegségeken kívül a koraszülöttség, az újszülöttkori lélegeztetés, és a kis születési súly is, ami akár megduplázhatja a gyakoriságot.

Napjainkban a koraszülöttek túlélési esélye egyre jobb, így egyre többen tartoznak ebbe a rizikócsoportba. A halláskárosodás egy külföldi vizsgálat szerint  minden tizedik esetben lélegeztetett újszülöttnél, az esetek  16 százalékában koraszülöttnél, és 12 százalékban  kis súllyal születetteknél fordult elő.

A Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Neonatális Intenzív Centrumában évente több mint  700 súlyos állapotú újszülöttet-koraszülöttet  ápolnak (A Neonatális Intenzív Centrumok Tevékenysége c. kiadvány alapján, s a kezelt újszülöttek száma összesen több, mint 1000). Ők azok a koraszülöttek, akik éretlenségük, koraszüléshez vezető betegségeik miatt intenzív ellátást igényelnek, hallásproblémák szempontjából is magasabb rizikójú csoportba tartoznak. Az objektív vizsgálati módszer az új készülék segítségével  lehetővé teszi, hogy mind az érett újszülöttek, mind a koraszülöttek esetén a hallásvizsgálat még a klinikán, a hazaadás előtt megtörténjen.

A halláskárosodás korai felismerése és kezelése segíthet a későbbi beszéd- és személyiségfejlődési zavarok megelőzésében.

Az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán évente 4000 újszülöttet szűrnek, a vizsgálat személyi feltételeit és a megfelelő körülményeket a klinika igazgatója, dr. Rigó János teremtette meg.

SzZs