A kánikula miatt a héten tovább nőtt a levegő pollenterheltsége, az ország egyes részein sötétbordó riasztás van érvényben, amely a hat fokozatú skálán már a negyedik szint. Mindez azt jelenti, hogy az érintett területeken köbméterenként kétszáznál is több pollenszem lehet a levegőben. Ez a parlagfűre allergiásoknál már rendkívül komoly tüneteket idézhet elő, enyhülés pedig egészen addig nem várható, amíg nem lesz tartós esőzés – figyelmeztet közleményében az Országos Környezetegészségügyi Intézet.

Jelenleg minden negyedik, ötödik ember allergiás, többségük a parlagfűre érzékeny. Szakemberek megfigyelése szerint ugyanakkor évről évre egyre nő a betegek száma, a légszennyezés, a magas ózontartalom ugyanis agresszívebbé teheti a polleneket – mondja Krasznai Magdolna, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának adjunktusa.

A legjobb megoldás a parlagfű-allergia esetében is a megelőzés. Egyrészt fontos, hogy megfelelő módon irtsuk a gyomnövényt, másrészt az allergiásoknak időben el kell kezdeniük a gyógyszer szedését.

A parlagfű pollenje. Forrás: ragweed.hu

Ha már kialakulnak a tünetek, hasznos lehet az orrmosás, amelyhez fiziológiás sóoldatot ajánl a szakember. A legtöbb virágpor reggel hat és dél között van a levegőben, ezért az allergiások ebben az időszakban lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban. Szellőztetni hajnalban vagy kora este érdemes, lefekvés előtt pedig hasznos hajat mosni, a hajon ugyanis rengeteg virágpor gyűlik össze napközben. Dr. Krasznai Magdolna emellett azt ajánlja az allergiától szenvedőknek, hogy csak zárt térben sportoljanak, a legjobb aktivitás ilyenkor az úszás. Érdemes naponta többször kezet és arcot mosni, az ablakot zárva tartani, a szemtünetekre pedig műkönnyet és napszemüveget használni. DP