A világ első MRI kompatibilis pacemakerét ültetik be a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjában.

mri_komp_pacemaker2

A kardiovaszkuláris terápia területén áttörést jelentő technológia 2010 február óta hazánkban is elérhető, így jelenleg már 15 fővárosi és vidéki akkreditált pacemaker centrumban ültetik be. A beavatkozást az Országos Egészségpénztár 100 %-ban finanszírozza.

Magyarországon jelenleg körülbelül 35 ezer pacemakeres beteg van, akik túlnyomó részt 65 évnél idősebbek. Ebben az életkorban az MRI vizsgálat szükségességének az esélye megduplázódik. Becslések szerint a pacemakeres betegek 50-75 %-ának lesz szüksége a beültetést követően MRI vizsgálatra. Eddig ezek a páciensek nem vehettek részt ilyen vizsgálaton, mivel az MRI berendezés által gerjesztett mágneses hullámok károsíthatják a pacemakert.

mri_komp_pacemaker

Az egyik legfontosabb pacemaker centrum Magyarországon, ahol a legtöbb szívritmus-szabályozó beültetést végzik éves szinten, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központja. Már közel 100 újgenerációs pacemakert ültettek be. A tapasztalatok szerint az operáció és az azt követő időszak minden beteg esetében panaszmentesen telt. Az MRI-kompatibilis szívritmus-szabályozó beültetése megegyezik a hagyományos pacemakerével, így a betegnek nem kell többletkockázatokkal számolnia.