A GENAGRID projekt keretében tavaly november óta üzemel Csillebércen Magyarország legnagyobb szuperszámítógépe. A projektben részt vesz a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) támogatásával az MTA  KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet, a Semmelweis Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem, a SGI Kft. és a Csertex Kft.

Ezzel Magyarország informatikai értelemben is felzárkózott a világ nagy genomikai kutató központjaihoz.

A technika segít a szakembereknek, hogy meghatározzák az emberiséget sújtó komplex (pl. daganatok, cardiovasculáris, metabolikus, neurodegenerációs, légzőszervi és autoimmun) betegségek okait és optimalizálják azok gyógymódjait.

Az 512 core Intel processzorral és 1TB memóriával rendelkező szerver másodpercenként 6,5 ezer milliárd műveletet képes elvégezni.

Rendkívüli teljesítménysűrűségére jellemző, hogy a 6,5TFlops teljesítményt egyetlen 0,8m2 alapterületű rack-ben nyújtja. A hatalmas számítási teljesítmény „zöld technológiákkal” párosul, pl. a vízhűtéses ajtókkal kialakított hűtési rendszere 30-40%-kal hatékonyabb a hagyományos léghűtéshez képest, és a gép általa termelt hőmennyiségnek mindössze 5%-a terheli a számítógépterem légkondicionáló rendszerét- mondta el dr. Temesi Tibor, az SGI Kft. kereskedelmi igazgatója.

Dr. Falus András akadémikus, a Semmelweis Egyetem Genetikai- Sej- Immunbiológiai Intézet igazgatója a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a genomikára (pl. a klinikai genomikára)  ma jellemző hatalmas mennyiségű adat  teljesen újszerű bioinformatikai, biostatisztikai és biomatematikai megközelítést igényel  , melynek megvalósítása már csak nagyteljesítményű számítógépekkel oldható meg.

A szuperszámítógép teljesítményét jól jellemzi, hogy az akadémikus szerint „egyelőre a hardver erősebb, mint az a kérdés, amit fel tudunk tenni, de a fejlődés sebességét tekintve a bonyolult biológiai (pl. egy komplex betegségből adódó) kérdések hamarosan elérik a szuperszámítógépek teljesítményének határait”.

A projekt négy évre szól, és az a  célkitűzés, hogy a megszerzett tapasztalatokat a piacon is hasznosítani tudják. Az érdeklődés olyan hatalmas, hogy a tervezettnél hamarabb létre kellett hozni az Abiomics Europe nevű céget, amely a szuperszámítógép szabad kapacitásait értékesíti a kutatóknak és gyógyszergyáraknak.