Magyarországon évente több mint 6000-en veszítik el a látásukat, miközben a vakság nagyrészt megelőzhető; mintegy 4000 ember látását meg lehetne menteni – hangsúlyozta dr. Németh János, a Szemészeti Klinika igazgatója, a Látás Világnapja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón. A rendezvényen bejelentették: október 16-án ingyenes gyermekszemészeti szűrőnapot tartanak a klinikán.


A Látás Világnapja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Vision 2020 világméretű programja keretében 2000 óta kerül megrendezésre minden október második csütörtökén. A program célja, hogy két évtized alatt felszámolják a megelőzhető vaksági okokat. A Magyar Szemorvos Társaság 2000-ben csatlakozott a programhoz, így idén 10. alkalommal rendezték meg hazánkban a világnapot.

Németh János a főbb vaksági okokat sorolva elmondta, 22 % – ban az úgynevezett macula degeneráció felelős az éleslátás elvesztéséért, míg második helyen a cukorbetegség áll 16 % – al. A látásvesztés 14 % – ban a rövidlátás szövődménye, 13 % – ban zöldhályog, 7 % – ban pedig egyéb szembetegség következménye. Németh professzor úr jelezte, nincsenek pontos adataik, így a korábban négy megyében végzett felmérések eredményeiből következtetnek az országos helyzetre.

A látás végleges megromlása amellett, hogy a korábbi önálló életvitel elvesztését jelenti, sokaknál fokozza a depresszióra való hajlamot, és a balesetveszélyt is. A hétköznapi dolgok is – mint például a körömvágás – problémát jelentenek a beteg számára. Dr. Barcsay György szemész szakorvos elmondta, hogy az utóbbi időben nagy előrelépés történt a látásrehabilitáció területén. Tanácsadói szolgálat segíti a kapcsolat létrejöttét a szemészorvosok és a rehabilitációt segítő szerveztek, intézetek között, és felhívta a figyelmet arra, hogy a tanácsadói szolgálat már sok kórházban, klinikán elérhető a betegek számára is. A rehabilitáció révén a betegek új esélyt kapnak, így arra is, hogy visszatérhessenek a munka világába.