A Sanofi-aventis a Magyar Kutatási Díjjal azokat a Magyarországon folytatott kutatásokat kívánja elismerni, amelyek fontos, az eredeti gyógyszerkutatásban felhasználható, új tudományos ismeretekhez vezettek. A díjat 2003-ban alapították, és évente egyetlen díjat adományoznak az MTA biológiai, orvosi és kémiai osztályához tartozó kutatási területeken, váltakozva. A díj elnyeréséhez pályázatot kell benyújtani, amelyeket az eredmények tudományos súlya és a kutatás eredetisége alapján rangsorolnak.

2008-ban Dr. Mócsai Attila egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének munkatársának, dr. Ligeti Erzsébet egyetemi tanár tanítványának ítélték oda e rangos elismerést a sejten belüli információáramlás és bizonyos autoimmun kórképek vizsgálata terén elért kutatási eredményeiért.

Átadták a Sanofi-aventis/Chinoin Díjakat is. Ebben az évben két publikáció szerzőit jutalmazták a Semmelweis Egyetemen végzett kutatásaik alapján: Dr. Fekete Andrea, az
I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika klinikai orvosa és Dr. Rosta Klára, az I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika rezidens orvosa a cukorbetegség vese-szövődményének lehetséges megelőzésére vonatkozó közleményéért, míg Udvardyné dr. Galamb Orsolya a II. sz. Belgyógyászati Klinikán működő Molekuláris Medicina MTA Kutatócsoport tudományos munkatársa a vastagbél daganatok molekuláris szintű különbségeivel foglalkozó dolgozatáért nyerte el az elismerést.

Gratulálunk a díjazottaknak!