A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) küldöttsége Tulassay rektor úr meghívására 2008. július 2-3-án Budapestre látogatott.A küldöttséget Constantin Copotoiu rektor vezette, tagjai Nagy Örs oktatási rektorhelyettes, Klara Brinzaniuc tudományos rektorhelyettes és Gergely István tanársegéd, a magyarországi egyetemi kapcsolatok koordinátora voltak.

A MOGYE elődjét képező, a Kolozsvári Egyetemről levált Orvosi Kar 1945-ben vált önálló egyetemmé. Az egyetemen jelenleg orvosi, fogorvosi és gyógyszerész karokon folyik az oktatás, de képeznek ápolókat is. A hallgatók mintegy fele magyar, de a magyar oktatók aránya ennél – egyelőre – kisebb. A MOGYE az egyetlen romániai egyetem, ahol magyar nyelvű orvos, fogorvos és gyógyszerészképzés folyik.

A Semmelweis Egyetem részéről Tulassay Tivadar rektor, Kollai Márk általános rektorhelyettes, Karádi István, az ÁOK dékánja, Szél Ágoston, a Doktori Tanács elnöke, Szabó Zoltán programigazgató (EMK) és Sümeghy Gyula nemzetközi igazgató vettek részt a tárgyaláson.

A július 3-i budapesti megbeszélésen a küldöttségek kölcsönösen bemutatták egyetemüket, majd a két rektor aláírta az eddigi megállapodást felváltó új együttműködési megállapodást.

Az új megállapodás a hallgatócserét – az európai tendenciákkal összhangban – az Erasmus-programba tereli, miközben felemeli az oktatói, kutatói és rezidens cserekontingenst 8-ról 12 hétre, éves szinten.

A megállapodásban külön nevesítésre került továbbá a Doktori Iskolák közötti együttműködés, a TDK-n történő kölcsönös részvétel lehetősége, a kutatási kooperáció (FP7), valamint a marosvásárhelyi egészségügyi menedzserképzés elősegítése.

2008. július 7.

Készítette: Sümeghy Gyula