prof. dr. Wolfgang Schütz, a Bécsi Orvosi Egyetem rektora Tulassay rektor úr meghívására 2008. június 18-án meglátogatta a Semmelweis Egyetemet. Schütz rektort elkísérte prof. dr. Rudolf Mallinger oktatási rektorhelyettes.Az ausztriai orvosképzés struktúrája átalakításának eredményeként a Bécsi Orvosi Egyetem (Medizinische Universität Wien) 2004 januárja óta önálló egyetem. (Korábban a Bécsi Tudományegyetem orvosi karaként működött). Az egyetem általános orvosokat és fogorvosokat képez.

A Semmelweis Egyetem 2005-ben kötött a Bécsi Orvosi Egyetemmel (2010-ig szóló, meghosszabbítható) együttműködési megállapodást, amelynek keretében évente 3×5 nap időtartamra látogathatnak oktatók, illetve kutatók a partneregyetemre. A bilaterális megállapodáson túl 2007 óta Erasmus-egyezmény is van a két egyetem között, amelynek keretében általános orvostanhallgatók vehetnek részt csereprogramon.

A rektori tárgyalás keretében Tulassay Tivadar rektor bemutatta a Semmelweis Egyetemet, Ligeti Erzsébet professzor a német nyelvű orvosképzést, Tóth Miklós professzor pedig a Szentágothai János Tudásközpontot.

A megbeszélésen egyetértés mutatkozott a tekintetben, hogy a jövőben jobban ki kellene használni a meglévő megállapodás kínálta lehetőségeket, illetve érdemes lenne megvizsgálni az intenzívebb együttműködés lehetséges területeit is.

A tárgyalást követően a vendégek látogatást tettek az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben, a Fogorvostudományi Kar Oktatási Centrumában, az Egészségtudományi Karon, az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, a II. Sz. Belgyógyászati Klinika Sejtanalitikai Laboratóriumában, továbbá a Központi Könyvtárban.

2008. június 23.

Sümeghy Gyula