2007. október 9-én látogatást tett egyetemünkön a szingapúri Tudományos, Technológiai és Kutatási Ügynökség (ASTAR), a Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) és a Nanyang MÚszaki Egyetem (NTU) közös küldöttsége. A hatfős delegációt dr. TAN Eng Chye, a NUS rektorhelyettese vezette. A delegációt dr. Tulassay Tivadar rektor fogadta egyetemünk több vezető beosztású munkatársa kíséretében.

A tárgyaláson áttekintésre kerültek az együttmÚködés lehetséges területei, köztük a hallgató- és oktatócsere, a tudományos szimpóziumok megrendezése, továbbá egy közös doktori képzés beindítása. Szingapúri részről ismertették azt a nemzetközi ösztöndíj-programot (Singapore International Graduate Award, SINGA), amelynek segítségével a világ minden tájáról fiatal kutatókat szeretnének vonzani Szingapúrba, azzal, hogy a teljes doktori képzésüket finanszírozzák. Az egyetem részéről jeleztük, hogy érdekeltek vagyunk a kapcsolatok fejlesztésében, de az eredményes kooperációhoz fontos feltétel a magyar diplomák, különösen az orvosi diplomák szingapúri elfogadásának megkönnyítése.

A tárgyalást követően a szingapúri delegáció felkereste az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetet, ahol dr. Matolcsy András igazgató vezetésével megtekintették a nemrégiben átadott digitális mikroszkóp használatát az oktatás során. Dr. TAN Eng Chye röviden ismertette a jelen lévő hallgatóknak a szingapúri ösztöndíj lehetőségeket. Ezt követően a vendégek a II. Sz. Belgyógyászati Klinika sejtanalitikai laboratóriumába látogattak, ahol dr. Molnár Béla mutatta be az általa vezetett kutatócsoport munkáját.

Az ASTAR-ról bővebben: www.a-star.edu.sg
A NUS-ról bővebben: www.nus.edu.sg
A NTU-ról bővebben: www.ntu.edu.sg
A SINGA-ról bővebben: www.singa.a-star.edu.sg

A szingapúri delegáció a rektorral

A delegáció tagjai a háromdimenziós mikroszkóppal ismerkednek