Calici vírus okozta az elmúlt napok megbetegedéseit a Kútvölgyi Klinikai Tömbben. Jelenleg a betegektől származó székletmintákat folyamatosan vizsgálják az Országos Epidemiológiai Központ munkatársai. Ezekből mutatták ki a vírus jelenlétét.

Eddig összesen 74-en panaszkodtak hányásra, hasmenésre, kisebb hőemelkedésre. 25 dolgozó és 49 beteg fertőződött meg.

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint, hasonló tünetekkel járó megbetegedések az elmúlt napokban más egészségügyi intézményben is előfordultak, illetve betegek jelzései alapján, a lakosság körében is tapasztalható esethalmozódás.

A betegség gyors lefolyású. A calici vírus felbukkanása egyébként az őszi-téli hónapokat jellemzi, ellene rendszeres tisztálkodással, gyakori szellőztetéssel, vitamindús étrenddel lehet védekezni.
A betegség általában szájon át, illetve a légutakon keresztül terjed, kisszámú vírus jelenléte is elég a tömeges fertőzéshez.
Az esetek előfordulása, időbeni megjelenése alapján kizárták az élelmiszerek, illetve a konyhai fertőzés esélyét. A járványügyi megfigyelés az utolsó beteg tüneteinek elmúlásától három napig tart.

ELőZMÉNYEK:
A járvány kitöréséről 2006. 11. 08-án kapott értesítést az intézmény vezetősége és a higiénés szolgálat. Az esetek számbavétele után az ÁNTSZ Fővárosi Intézete elrendelte a felvételi zárlatot a Szülészet – Nőgyógyászati Klinikai Csoport, az Aneszteziológia és az Intenzív terápiás Klinika kivételével. A látogatási tilalom az egész Klinikai Tömb fekvőbeteg részlegén van érvényben.

A járóbeteg-ellátást a zárlat nem érinti, a rendelőintézet működése egyelőre, további rendelkezésig zavartalan.

Budapest, 2006. november 13.

A „Johan Béla” Országos Epidermiológiai Központ tájékoztatója