Nem oktatási, és nem is az álláskeresésben segít, mégis Börze. Szeptember 7-én az EFK Vas utcai épületében rendezték meg az első Semmelweis Egyetemi Börzét. Az Educatio-hoz hasonlóan itt is standokkal, poszterekkel, tájékoztató anyagokkal, kis ajándékokkal jelentek meg az egyetem szervezetei.

A szervezőt, Lőrincz M. Ákost, az IÖCS elnökét kérdeztük:

– Mi a célja a rendezvénynek?
– Az Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS) több mint 30 éve foglalkozik az elsőéves hallgatók egyetemi integrációjával. Ezért szervezzük a Gólyatábort, a Gólyabált, a Gólyahajót és az Ökörsütést. Az összetartás és a csapatszellem hamar kialakul, de gyakran nem ismerik, vagy nem is hallanak azokról a hallgatói vagy egyéb egyetemi szervezetekről, melyek a segítségükre lehetnek. Azt szeretnénk, hogy a hallgatók lássák, milyen egyéb lehetőségeik vannak. Személyes példámból tudom, hogy nehéz önállóan megismerni az egyetem egységeit, és lehet, hogy mire felfedezzük ezeket, már sok mindenről lemaradtunk.
– Miről lehet „lemaradni”?
– Külföldi ösztöndíjakról, információkról, szórakozási és sport lehetőségekről… Én például biztos előbb kaptam volna kedvet a külföldi gyakorlathoz, ha korábban megismerem ezt a lehetőséget is.
– Nem is tudtál a létezéséről?
– De hallottam ezt-azt a külföldi ösztöndíjakról és gyakorlatokról, de nem tudtam, hol érdeklődjek. Aztán jöttek az órák, külön elfoglaltságok, és ha valaki késő estig iskolapadban ül, már nincs kedve nyakába venni az egyetemet és keresgélni. Ez nem azt jelenti, hogy a hallgatók érdektelenek lennének, inkább úgy fogalmaznék: nincs lehetőségük megismerni ezeket a csoportokat. Reményeink szerint a Börze segít az érdeklődőknek.
– Ki volt az ötletgazda?
– Az ötletet, sok tanácsot és bíztatást prof. dr. Ligeti Erzsébettől, a Külföldi Hallgatók Titkárságának társigazgatójától kaptuk, amit ezúton is szeretnénk megköszönni.
– Az EFK Vas utcai épülete is jó választás volt.
– Mivel a Nagyvárad téri épületet átépítik, nagyon örültünk, hogy az EFK vezetősége, és dr. Mészáros Judit, főigazgató asszony otthont adott a rendezvénynek.
– Jövőre is Te szervezed a Börzét?
– Még nem tudom. Mindenképpen az IÖCS elnökére vár ez a feladat. Hamarosan összeül a 8 fős vezetőség, és megbeszéljük a tapasztalatokat. Az már most látszik, hogy nagyobb hírverésre van szükség, hiszen a felsőbb évesek nem értesültek az eseményről, sőt lehet, hogy az időponton is változtatni fogunk, de összességében úgy gondolom sikeres volt az első Egyetemi Börze.

Kovács Eszter