Előzetesen már hírt adtunk róla, hogy 2006. április 21-én Sanofi-Aventis életműdíjat vett át a gyógyszertársaság vezetőjétől Dr. de Châtel Rudolf, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának professzora a magasvérnyomás, a vese- és a cukorbetegségek kutatása és a gyógyítás terén végzett tevékenységéért. Örömmel fedeztük fel a Kórház című folyóirat időközben megjelent, 2006/5. számában, hogy az országosan elismert, iskolát teremtő elméleti, gyakorlati és szervező munkára vonatkozó életműdíj mellett további elismeréseket is kaptak Egyetemünk kiváló kutatói.

A 2006. évi Sanofi-Aventis szakmai díjat kutatási eredményei és publikációi alapján
dr.
Vásárhelyi Barnának, az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika tudományos főmunkatársának ítélték oda, aki pályamunkájában a koraszülöttséget, mint a fokozott kardiovaszkuláris morbiditás okát vizsgálja.

Különdíjat kapott Dr. Visontai Zsuzsanna Ph.D., egyetemi tanársegéd, a Tömő utcai Szemészeti Klinika munkatársa. Pályamunkájában a nagy artériák biomechanikai tulajdonságainak szerepét vizsgálja egészséges (pl. terhesség) és kóros (pl. vesebetegség, hipertónia, glaukóma) állapotokban.

A 2002-ben alapított Sanofi-Aventis-díj korábbi kitüntetettjei között is szerepelnek a Semmelweis Egyetem elismert professzorai. 2003-ban életműdíjat kapott Dr. Farsang Csaba egyetemi tanár, az I. sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója, aki a hipertónia nemzetközi hírű szakértője, és Dr. Nagy Zoltán egyetemi tanár, az Ér- és Szívsebészeti Klinika Vascularis Neurológiai Tanszéki Csoportjának vezetője a hazai stroke-centrumok kialakítása terén végzett munkásságáért. 2004-ben Dr. Schuler Dezső, a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika professor emeritusa részesült az elismerésben a gyermekonkológia területén elért kimagasló eredményeiért. 2005-ben Dr. Gláz Edit professor emeritus, a II. sz. Belgyógyászati Klinika munkatársa vehette át a díjat az endokrinológiai tudományos kutatási és gyógyítási gyakorlat magyarországi elterjesztéséért.

A díjazottaknak szívből gratulálunk!