Szomorú igazság, hogy aki megszületett, meg is fog halni – de abba többé-kevésbé bele tudunk szólni, hogy mikor és hogyan következzék be az elkerülhetetlen vég. Az ember életének hossza az életmódjától, természeti és társadalmi környezetétől, öröklött tulajdonságaitól – valamennyire még az adott ország egészségügyi ellátásától is függ.

Szomorú igazság, hogy aki megszületett, meg is fog halni – de abba többé-kevésbé bele tudunk szólni, hogy mikor és hogyan következzék be az elkerülhetetlen vég. Az ember életének hossza az életmódjától, természeti és társadalmi környezetétől, öröklött tulajdonságaitól – valamennyire még az adott ország egészségügyi ellátásától is függ.

Az életmódjáról mindenki önmaga dönt, de ezt a választást az egyén ismeretei, körülményei határozzák meg. Az egészséges életmódnak vannak kikerülhetetlen szabályai, közöttük előkelő helyen kell említenünk a nemdohányzást. Hazánkban túl sokan – évente közel harmincezren – azért halnak meg, mert dohányoznak és ezeknek több mint a fele 60 évesnél fiatalabb. Ez azt jelenti, hogy gyermekeiket még úgy-ahogy felnevelték, de idő előtti távozásuk miatt unokáiknak már nem tudnak örülni. A dohányzás öngyilkos szokás és közismert, hogy a magyar nép hajlik az öngyilkosságra. Ezen a szomorú tényen változtatni mindenkinek az ügye, aki csak egy csöpp felelősséget is érez az ország jövőjéért és döntési pozícióba került.

Akár választással, akár kinevezéssel kerülnek polgártársaink döntési pozícióba, felelősségük, kötelességük van abban is, hogy az emberek jobban ismerjék azt, hogy miként kell egészségesen élni és éljenek olyan körülmények között, legyenek olyan lehetőségeik, hogy ezeket az ismereteket gyakorolni is tudják.

Az 1980-as évek közepe óta minden november harmadik csütörtökén rendezik meg világszerte a Nemzetközi „Ne Gyújts Rá!” Napot. Ez a nap idén november 18, csütörtök. Ebből az alkalomból mi, azok a civil szervezetek, amelyek kötelességüknek érzik a magas hazai cigarettafogyasztás csökkentését, kérjük Önöket, hogy gondolkozzanak el lehetőségeikről, felelősségükről és döntéseikkel segítsék e vészes hazai helyzet javítását.

Mit tettek eddig és mit tehetnek még? 

–         Az Országgyűlés elfogadta a nemdohányzók védelméről szóló törvényt.

–         Betiltották a dohányáruk reklámozását, ami két év után a magyar igazságszolgáltatás minapi döntése alapján lett teljessé, amely kimondta, hogy a dohányreklámot a külső üzleti portálokon is tiltja a törvény.

–         Az Országgyűlés ratifikálta az Egészségügyi Világszervezet Dohányzásellenes Keretegyezményét.

Ezek mind nagyon fontos pozitív, tiszteletre méltó döntések és azt bizonyítják, hogy döntéshozóink érzik a felelősségüket. Volt azonban a kormánynak egy általunk érthetetlennek tartott kezdeményezése: az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk során a Magyar Köztársaság derogációt kért a dohányáruk magasabb adójának bevezetése alól, így jelenleg az Európai Unió országai között a magyar dohánytermékek árában lévő adótartalom az egyik legalacsonyabb. Ez a derogációkéréds ellentmond a józan észnek és a lakosság egészségi állapotáért vállalt felelősségnek. Arra kell gondolnunk, hogy a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a dohánylobbi igen aktív volt ezen a téren és nem is sikertelenül. Úgy véljük, hogy ez a derogáció egyaránt rontja a költségvetés pozícióit és az egészségfejlesztés lehetőségeit. Tudományosan bizonyított tény, hogy

–         ha az adótartalom emelkedése miatt drágul a cigaretta, a fogyasztás csökkenése ellenére nőnek az adóbevételek;

–         a dohányzásra tizenéves korukban szoknak rá a fiatalok, akik kevésbé tudják megfizetni a magasabb cigarettaárakat.

A fiatalok dohányzására spekuláló kereskedelmi haszon büntetendő bÚn. Arra hívjuk fel döntési helyzetben lévő polgártársaink figyelmét, hogy a megítélt derogáció egy lehetőség, de nem kötelezettség. Mindannyiunk – kivéve a dohányipart – érdeke, hogy a kormány ne éljen a derogáció biztosította lehetőséggel és a dohánytermékek adótartalma minél hamarabb érje el az EU-ban előírt mértéket.

Arra is kérjük Önöket, az általunk megválasztott döntéshozókat, hogy személyesen is mutassanak példát a lakosságnak és ha dohányoznak, próbáljanak megszabadulni ettől a szenvedélybetegségtől; semmiképp ne gyújtsanak rá tiltott helyen és máshol se, ahol a lakosság látja.

Higgyék el, hogy Önökön, döntéshozókon nagyon sok múlik. Kérjük, hogy a jövőben is képviseljék azt az elvet, hogy az egészség olyan érték, amit védeni, gyarapítani szükséges és döntéseik során se feledkezzenek meg erről. Segítsék tovább a Népegészségügyi Programot és ezen belül a „Ne Gyújts RÁ!” felszólítást, hogy egyre kevesebben akarjanak egyáltalán dohányozni és hogy minél többen adják fel e káros szenvedélyt.

További jó egészséget kívánva üdvözöljük Önöket.

Budapest, 2004. november 10.

Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért             Magyar Rákellenes Liga

Országos Dohányfüstmentes Egyesület                   Magyar Védőnők Egyesülete

Fodor József Iskolaegészségügyi Társaság

Pápai-Páriz Egészségnevelési Országos Egyesület

Egészségünkért a XXI. Században Alapítvány

Budapesti Orvostanhallgatók Kortársoktató Alapítványa

Ehhez a felhíváshoz mellékelünk egy emlékeztetőt, amiben azokat az intézkedéseket soroljuk fel, amelyeket a Magyar Törvényhozás az EVSZ Dohányzásellenes Keretegyezményének ratifikálásával vállalt. Kérjük, segítsék elő ezeknek a megvalósítását.

 

 

 

 

 

 

 

EMLÉKEZTETő

 

A dohányzás visszaszorítása érdekében szükséges intézkedések

(EVSZ Dohányzásellenes Keretegyezmény)

 

 

 

Az „egészségügyi termékdíj” bevezetése

A dohánytermékek adójából meghatározott hányad (pl. 1%) elkülönítése egészségfejlesztési célok (dohányzás visszaszorítása) finanszírozására.

A kábítószer prevenciós program kiterjesztése a fiatalok dohányzásának megelőzési programjára

Tudományosan bizonyított, hogy a dohányzás nikotinfüggőséget okoz, ami erősebb mint a heroinfüggőség. A dohányipar célja a fiatalokban a dohányfüggőség kialakítása, ezzel az élethosszig tartó fogyasztás biztosítása

A dohányzás „számÚzése” a médiákból

A dohányzás, mint minta bemutatásában, a dohányzás társadalmi elfogadtatásában, a dohányzás fenntartásában jelentős hatásuk van a médiumoknak. Kívánatos, hogy az ORTT anyagi és adminisztratív eszközökkel érje el, hogy a televíziómÚsorokban minél kisebb terjedelemben jelenjen meg a dohányzás. Hasonlóan, a magyar filmek anyagi támogatásának mértékét tegyék függővé a dohányzás bemutatásának kiküszöbölésétől.

A környezeti dohányfüst hatásának mérséklése, kiküszöbölése

Az egészségügyi intézményekben, az alsó- és középfokú oktatási intézményekben teljes dohányzási tilalom elrendelése. Anyagi hozzájárulás dohányfüstmentes környezet kialakításához a vendéglátóipari létesítményekben.

A dohánytermelés csökkentése

A dohánytermelés támogatásának fokozatos kiküszöbölése és helyettesítő mezőgazdasági kultúrák bevezetésének támogatása.