Az Egészségügyi Menedzserképző Központ közreműködésével zajlott október 2-4 között az egyetemisták kiberbiztonsági innovációs versenye, a Hackathon. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) szervezésében, magyar egyetemek és piaci szereplők összefogásával megvalósuló ötletverseny során az egyetemi hallgatók elmélyedhettek napjaink kiberproblémáiban, és ötleteikkel hozzá is járulhattak az ezekre adott megoldások kidolgozásához.

Október a kiberbiztonság hónapja, ennek jegyében rendezték meg az Egészségügyi Menedzserképző Központ (EMK) közreműködésével a Hackathont. Az egyetemisták kiberbiztonsági innovációs versenye a járványveszély miatt online formában zajlott október 2-4 között. Az NKE szervezésében, a Semmelweis Egyetem EMK, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az OXO Cybersecurity Lab kiberbiztonsági startup szakmai támogatásával megvalósuló eseményen közel 40 versenyző, 20 mentor segítségével különböző kiberbiztonsági problémákon dolgozott a fake newstól a telemedicináig. Az innovációs verseny keretében a hallgatók ötleteikkel hozzá is járulhattak a problémákra adott megoldások kidolgozásához. Az eseményen a Semmelweis Egyetemet dr. Palicz Tamás kiberbiztonsági szakértő zsűriként, Kis Márton mentorként és szervezőként képviselte.

Az EMK szakértői hangsúlyozzák: az elmúlt hónap külföldi kórházakat ért kibertámadásai ismét felhívták a figyelmet arra, hogy az egészségügy is könnyen a kiberbűnözők áldozatává válhat, sőt egyes előrejelzések szerint az elkövetkező években az egészségügy lesz leginkább kitéve ennek a veszélynek. Az információbiztonságnak az egészségügyben emberéletekben mérhető hatása van. Az EMK kiberbiztonsági szakértői hosszú ideje hangsúlyozzák az egészségügyi adatok jelentős értékét és az adatokkal történő visszaélés veszélyeit. A téma fontossága miatt az EMK számos kiberbiztonsági projekt elkötelezett szereplője. Aktívan részt vesz az ECHO (European network of Cybersecurity centres and competence Hub for innovation and Operations) Horizon H2020 projekt szeptemberben indított kiberbiztonsági napi sajtószemle szolgáltatásában is. A nyilvánosan is elérhető ECHO Daily Bulletin a legrangosabb kiberbiztonsági hírportálok, online magazinok és blogok legfrissebb írásait egy helyen teszi hozzáférhetővé, a projektben résztvevő neves európai szakemberek ajánlásával.

Bódi Bernadett
Kiemelt kép (illusztráció): canstockphoto.hu

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.