A Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete 2024-ben is csatlakozott a nemzetközi IDB világnaphoz, hogy felhívják a figyelmet a gyulladásos bélbetegségre. A rendezvényen idén először adták át az Év IBD nővére díjakat, többek között a Semmelweis Egyetem három munkatársának. Dr. Miheller Pál, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika egyetemi docense pedig az IBD betegek szolgálatáért díjat vehette át.

A gyulladásos bélbetegség (IBD- Inflammatory Bowel Disease), a bélrendszer krónikus gyulladásával járó Crohn-betegség és a Colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) összefoglaló neve. Magyarországon közel 45 ezer főt érint.

A május 19-i világnap célja felhívni a figyelmet a betegségre és támogatást nyújtani az IBD-ben szenvedőknek abban, hogy merjenek szégyenkezés nélkül beszélni problémáikról, bevonva őket a betegséggel élők közösségébe. A Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete (MCCBE) a világnaphoz csatlakozva minden évben igyekszik olyan rendezvényt szervezni, ahol az érintetteknek lehetőségük van a társaikkal, illetve orvosokkal, dietetikusokkal, sztómaterápiás nővérekkel találkozni és beszélgetni. Az idei mottó „Az IBD nem ismer határokat” (IBD Has No Borders), jelezve, hogy globális betegségről van szó.

A május 18-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Oktatási Központjában tartott eseményen több mint ötszázan vettek részt. Az előadások mellett panelbeszélgetés, kiscsoportos kerekasztal-beszélgetések és szaktanácsadások várták az érdeklődőket. A Semmelweis Egyetem részéről előadást tartott dr. Miheller Pál, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (STéG) egyetemi docense és dr. Mihály Emese, a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika egyetemi docense. Dr. Tulassay Zsolt professor emeritus (Belgyógyászati és Hematológiai Klinika) a panelbeszélgetés egyik résztvevője volt, Füstös Dóra Diána és Batu Bernadett dietetikai, Bandi Tünde Borbála OPT-s (otthoni parenterális táplálásterápia), Orbán Andrea pedig sztómaterápiás tanácsadást tartottak. Az Egészségtudományi Kar 12 dietetikus hallgatója egész nap vérnyomás- és testösszetétel-mérést végeztek.

Az idén először átadott Év IBD nővére díjat három kategóriában összesen kilencen vehették át, köztük Bandi Tünde Borbála (STéG) és Pikács Mária (Belgyógyászati és Onkológiai Klinika); különdíjat kapott a gyermekek ellátásáért Barják Krisztina (Gyermekgyógyászati Klinika Bókay utcai részleg). A díjakat Rácz Rita, a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesületének elnöke, dr. Bidló Judit, az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár és dr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke adták át. „Az IBD betegek számára a nővérek szerepe kiemelkedő: velük találkoznak először, sokszor nekik mondják el elsőként a problémákat, ezért az MCCBE fontosnak tartotta, hogy a legjobb IBD nővéreket díjazzuk a betegek nevében” – ismertette a díj hátterét Rácz Rita.

A szintén újonnan létrehozott IBD betegek szolgálatáért díjat minden évben azok kaphatják meg, akik erőn felül tesznek az IBD betegekért, a közösségért és az egyesületért – tájékoztatott Rácz Rita. Több évtizedes munkájáért és évek óta tartó szakmai támogatásáért nyerte el az elismerést dr. Miheller Pál. Posztumusz tüntették ki a díjjal Szvitek Ilonát, a STéG nemrégiben elhunyt nővérét, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy a klinikán létrejöhetett az IBD szakrendelés.

Keresztes Eszter
Fotó: Geberle Berci – MCCBE

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.