Az anyák megmentőjeként ismert világhírű magyar orvos, Semmelweis Ignác előtt tiszteleg a Google. Az egy napig az internetes kereső nyitólapján látható Doodle videó bemutatja az egyetem névadójához köthető felfedezés, a kézmosás fontosságát, ami jelenleg is az egyik leghatékonyabb módszer a vírusfertőzések megelőzésében.

Semmelweis Ignácot 173 éve ezen a napon nevezték ki a bécsi közkórház szülészeti klinikájának vezető professzorává. A 19. században komoly elhivatottsággal kereste a gyermekágyi láz okát, aminek következtében akkoriban nagyon sok édesanya vesztette életét. Megfigyelései során rájött, hogy a kór egy fertőzés következménye, amit az orvos keze terjeszt a korábbi műtétek és boncolások után az anyákra. Kötelezte az orvosi személyzetet, hogy klórmésszel mossanak kezet a betegek vizsgálata előtt, melynek eredményeként a fertőzések száma jelentősen csökkent az osztályán. Intézkedései nem voltak népszerűek, és kortársai közül sokan támadták érte. Gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseinek 1847 és 1861 között nyomtatott formában megjelent egyes dokumentumait 2013-ban az UNESCO a világemlékezet részévé nyilvánította.

A 2018-as évet Semmelweis Ignác-emlékévvé nyilvánította Magyarország Kormánya, hogy méltó módon emlékezzen meg „az anyák megmentőjéről” születésének kétszázadik évfordulóján.

A Google videója egy nap csaknem 33 millió megtekintést ért el világszerte.

Keresztes Eszter
Fotó, videó: Google

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.