A Semmelweis Egyetem Baráti Körének májusi összejövetelén dr. Szél Ágoston búcsúzott el a Baráti Kör tagjaitól. A június végén leköszönő rektor bemutatta az elmúlt hat év munkáját, számot adott a legfontosabb eredményekről, nehézségekről, mérföldkövekről. A rendezvény második előadója, Tarjányi Eszter IV. éves orvostanhallgató kutatási eredményeit ismertette a zeneterápia és a bőr-bőr kontaktus koraszülöttek agyi oxigenizációjára gyakorolt hatásáról. A megjelenteket a Baráti Kör elnöke, dr. Monos Emil professor emeritus köszöntötte.

Dr. Szél Ágoston előadása első felében kiemelve gyermekkora néhány fontosabb pillanatát, rávilágított arra, hogy fiatalkori érdeklődése egyértelműen predesztinálta későbbi pályáját. Mint elmondta, három-négy éves korában, szülei könyvtárában sajátította el a betűvetést, majd hamar rátalált logopédus édesanyja orvosi témájú könyveire a polcokon. Ettől kezdve az anatómia, az emberi szervek képezték kedvenc témáját, ha rajzolásról volt szó, 11 évesen pedig elkészítette élete első anatómiai jegyzetét. Egyetemi tanulmányairól szólva elmondta, bár mindig is az Anatómiai Intézet vonzotta leginkább, volt időszak, amikor komolyan csábította a klinikum, sőt, rövid ideig foglalkozott is betegek gyógyításával.

Élete egyik első és legjelentősebb csalódásának tartja, amikor dékánhelyettesi pozíciója után megpályázta az ÁOK dékáni székét, amit végül nem sikerült elnyernie. Karrierjének egyik leginkább kiegyensúlyozott állomásaként említette a Doktori Tanács elnöki címét, boldogan emlékszik vissza erre a kifejezetten konfliktusmentes hat évre – mondta el.

2012-től tölti be rektori pozícióját, melynek kezdeti időszaka nem volt problémamentes, elmondása szerint több olyan üggyel is kénytelen volt foglalkozni, amik aztán hónapokig, sőt évekig húzódtak és nyomták a vállát. Fontos mérföldkőként említette dr. Szász Károly kancellár érkezését, a kezdeti időszakról szólva elmondta, nem volt zökkenőmentes az összecsiszolódás, de egy évnyi nehéz időszak után ma már felhőtlen és együttműködő a viszonyuk. Hangsúlyozta, hálás azért, amit ez idő alatt tanult.

Rektori tisztségével kapcsolatban kiemelte, egy felsőbb pozícióban mindig nagyon fontos az alázat, hogy a kollégákkal és a hallgatókkal ne felsőbbrendűként, hanem egyenrangú félként, minden arroganciát mellőzve kommunikáljon. Egy rektor ne hadvezér vagy diktátor, hanem karmester legyen – fogalmazott.

Beszéde végén köszönetet mondott minden kollégájának, segítőjének az elmúlt hat évért, hangsúlyozta, bár az elmúlt időszak nem volt konfliktusmentes, a folytatásra bármikor habozás nélkül mondana igent.

Dr. Szász Károly kancellár dr. Szél Ágoston szavaira reflektálva köszönetet mondott a hamarosan leköszönő rektornak, kiemelte, jól kiegészítették egymást a közös munka során.

Az est második előadója Tarjányi Eszter IV. évf. orvostanhallgató friss kutatásának eredményeiről számolt be „A zeneterápia és a bőr-bőr kontaktus hatása az agyi oxigenizációra koraszülöttekben” címmel. Az egyetemista az elmúlt egy évben a „kenguruzás” és az anyai énekhang hatását vizsgálta az élettani paraméterekre, különösen az agyi oxigenizációra fókuszálva. Vizsgálatukat az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika PIC Osztályán végezték. 14 stabil állapotú koraszülöttet vontak be a kutatásba, négy különböző pozícióban monitorozva a regionális agyi oxigenizációt, a perifériás oxigénszaturációt és a pulzusértéket. A végzett beavatkozások során az agyi oxigenizáció emelkedését észlelték, melynek kedvező neurológiai hatásai lehetnek például a tanulás, memória, szociális kogníció, érzelmi reguláció fokozása, valamint a típusosan fellépő szociális- és viselkedészavarok csökkentése. Következtetésenként megállapították, hogy a zeneterápia és a bőr-bőr kontaktus együttes alkalmazása nagyon sokak számára elérhető noninvazív, potenciálisan hatékony kiegészítő módszer lehet a PIC osztályokon. Ugyanakkor az alacsony betegszám és a babák állapotának súlyossága miatt további vizsgálatok elvégzésére van szükség a jövőben.

Haszon Zsófia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.