Világszerte egyre többen szenvednek gyulladásos bélbetegségekben (IBD), az érintettek száma Magyarországon 40 ezerre, míg Európában 3 millióra tehető. A Chron-betegség és a colitis ulcerosa számít a leggyakoribb ismeretlen eredetű gyomor- és bélrendszeri megbetegedésnek. Május 19-én, az IBD Világnapján a Semmelweis Egyetem több munkatársa, valamint érintettek és hozzátartozóik kerékpározással és piknikkel hívták fel a figyelmet a jellemzően hasi fájdalommal, hasmenéssel, lázzal és fáradtsággal járó megbetegedésekre.

Míg húsz-harminc éve kizárólag a felnőtteknél diagnosztizáltak gyulladásos bélbetegségeket, addig napjainkban egyre nő az érintett gyermekek száma is – mondta dr. Veres Gábor. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese hozzátette, Magyarországon minden évben átlagosan öt százalékkal több gyermeket regisztrálnak a világon egyedülállóként működő úgynevezett HUPIR-regiszterben. A tíz éve létrehozott programban 1500-nál is több gyermeket tartanak nyilván, és kezelnek. Az egyetemi docens hangsúlyozta, az orvossal történő aktív együttműködés mellett fontosnak tartja az egészséges, feldolgozatlan élelmiszerekben gazdag, napi ötszöri étkezést, valamint a rendszeres mozgást.

Mivel az IDB élethosszig tart, így nem is annyira betegség az érintettek számára, sokkal inkább egy életre szóló állapot, egy hívatlan útitárs – mondta dr. Miheller Pál. A Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinikájának adjunktusa szerint a gyulladásos bélbetegségek oka máig ismeretlen, feltehetően genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak a kialakulásában. Hangsúlyozza, az időben megkezdett, hatékony terápia jelenthet megoldást, amelynek segítségével akár teljes értékű életet is élhetnek a betegek.

Az IBD Világnapján, május 19-én Budapesten kerékpáros felvonulással, valamint a Feneketlen tónál tartott piknikkel hívták fel a figyelmet a gyulladásos bélbetegségekre. Mintegy 120-an, köztük orvosok, érintettek, hozzátartozóik és ismert sportolók is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Elindítottak egy feldíszített villamost is, az ülésekre álvécécsészéket helyeztek, ezzel arra utaltak, hogy sok beteg számára csak álom, hogy villamossal utazzon, a gyakori székelés miatt ugyanis erre nincs lehetőségük.

Kele Tímea
Fotó: Berdó Attila

Galéria

6kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.