A Semmelweis Egyetem több intézete is felajánlotta segítségét a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) felhívására az olaszországi busztragédia kapcsán – tájékoztatta honlapunkat dr. Purebl György, az MPT elnöke, az egyetem Magatartástudományi Intézetének klinikai igazgatóhelyettese.

A Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, a Magatartástudományi Intézet, a Klinikai Pszichológia Tanszék, valamint az Antropos Mentálhigiénés Egyesületen keresztül a Mentálhigiéné Intézet is azon intézmények között van, melyek önként jelentkeztek, hogy segítséget nyújtanak a tragédia feldolgozásában az elhunytak hozzátartozóinak, a baleset túlélőinek, valamint családtagjaiknak, osztály- és iskolatársaiknak, tanáraiknak.

Az MPT a hétvégén forródrótot hozott létre, a megadott elérhetőségeken jelentkezhetnek a segítséget kérők, akiket a szervezet összekapcsol az önkéntes alapon jelentkezett intézményekkel, szakemberekkel. A segítség a szükségletek szerint egyéni és csoportos terápiára is kiterjedhet, de az egyetemi szakemberek készek arra is, hogy igény szerint gyászcsoportokat szervezzenek, vagy személyesen kimenjenek az iskolába – mondta dr. Purebl György.

A szakember arra számít, hogy a hívások száma 4-5 hét múlva kezd el emelkedni, amikor az érintettek túljutnak az első krízis időszakán és előtérbe kerülnek a következményes mentális zavarok, a komplikált gyász.

A társaságnál eddig összesen nyolc intézmény és húsz szakember jelentkezett a feladatra. A segítséget kérők az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetnek: e-mail: mpt1@t-online.hu, sos.eva.dr@gmail.com; telefon (napközben): 06/30/703-1502, 06/30/241-2266, 06/30/472-6411.  

A katasztrófával való megküzdés folyamatáról, annak három szakaszáról a Klinikai Pszichológia Intézet honlapján olvasható tájékoztató

Az egyetem kész arra, hogy busztragédiával összefüggésben bármilyen más egészségügyi területen segítséget nyújtson szükség esetén.

Dobozi Pálma
(A kiemelt fotó illusztráció)