A Semmelweis Egyetem négy szervezeti egysége: az Élettani Intézet, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, a Kútvölgyi Klinikai Tömb és a II. Sz. Patológiai Intézet részesült Budapest Márka díjban. Az elismerést a főváros területén huzamosabb ideje nyújtott, kimagasló színvonalú közszolgáltatásért kapták.

RS23879_KA-20141016-IMG_9563-budapest-marka-koranyi-scrA díjazottakat bemutató sajtótájékoztatón – melynek helyszíne a Korányi projekt keretében épülő Központi Betegellátó Épület volt – dr. Szél Ágoston rektor hangsúlyozta: kitüntető és megtisztelő, hogy a főváros figyelme a Semmelweis Egyetem felé irányult. Az egyetem méltán érdemelte ki az elismerést, hiszen egyebek mellett immár harminc éves idegen nyelvű képzései világszerte ismertté és híressé tették. A rektor hozzátette: az egyetem a tudományos publikációk számát tekintetve a legjobb eredményt tudja felmutatni a hasonló intézmények között, mindehhez pedig társul egy olyan egészségügyi ellátórendszer, melyre szintén méltán lehetünk büszkék. Dr. Szél Ágoston úgy fogalmazott: azzal, hogy az egyetem négy kiemelkedő intézete Budapest Márka díjban részesült, voltaképpen maga a Semmelweis Egyetem kapta az elismerést, és minden egyetemi polgár osztozhat ebben az örömben. Emlékeztetett arra is, hogy a Semmelweis elnevezés is egy márkanév, a 2015 pedig az egyetem névadójának, Semmelweis Ignácnak az éve lesz, halálának 200. évfordulója tiszteletére.

RS23868_KA-20141016-IMG_9546-budapest-marka-koranyi-scrDr. Szentes Tamás, a Budapest Márka elismerés kezdeményezője, volt főpolgármester-helyettes emlékeztetett arra, hogy a díjat Budapest Főváros Önkormányzatának Közgyűlése 2013-ban alapította. Az elismerés célja, hogy összegyűjtsék azokat az értékeket és értékteremtő tevékenységeket a fővárosban, amelyek Budapest jó hírnevét erősítik az ország határain belül és azokon túl. Dr. Szentes Tamás kiemelte: az orvosi egyetem olyan erőforrás, amivel élni kell, ami lehetőségeket rejt magában.

Dr. Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója beszédében egyebek mellett arról szólt, hogy a számok is jól példázzák, milyen kiemelt a Semmelweis Egyetem jelentősége a budapesti és az országos ellátásban. Az éves OEP kifizetés az egyetem részére 35,4 milliárd forint, ami Budapest egészségügyi ellátásában, az egész kasszát nézve 20 százalékot tesz ki, a négy orvosi egyetem közül pedig 30 százalék a Semmelweis részaránya finanszírozási szempontból. A főigazgató kitért arra is, hogy a beruházás, az infrastruktúra fejlesztése kulcsfontosságú egy egyetem életében, az igazi érték azonban az itt összegyűlt szellemi tőke, ami megnyilvánul a betegellátásban, az oktatásban és a kutatásban.

A szintén köszöntőt mondó dr. Jakab Zoltán, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke az innováció fontosságát hangsúlyozta, és arra mutatott rá, hogy a Semmelweis Egyetem élenjáró gyógyszerkutatások részese. Ez azt is jelenti, hogy a betegek itt hozzáférhetnek az úttörő terápiákhoz – tette hozzá.

RS23877_KA-20141016-IMG_9636-budapest-marka-koranyi-scrA díjazott Élettani Intézet igazgatója, dr. Hunyady László elmondta: az intézet egyike az egyetem öt alapítójának, ami azt jelenti, hogy 245 éves múltra tekint vissza; ennyi ideje foglalkozik hallgatók oktatásával. Kitért arra, hogy rendszeresen mérik a hallgatók elégedettségét, és mindig pozitív visszajelzéseket kapnak. Az oktatás mellett kiemelten fontos a magas színvonalú tudományos kutatás, mely a kiemelkedő szakemberek idevonzásához is elengedhetetlen. Az intézetben kilenc kutatócsoport működik, melyek rendszeresen hazai és külföldi támogatásokat nyernek el; közülük három az akadémiai Lendület program keretében dolgozik. A munkacsoportok nemzetközileg elismert eredményeket érnek el.

RS23870_KA-20141016-IMG_9650-budapest-marka-koranyi-scrA Kútvölgyi Klinikai Tömböt dr. Karádi István megbízott főigazgató távollétében dr. Szócska Gábor orvosigazgató képviselte, aki elmondta: az intézmény 1997 óta működik a jelenlegi szakmai tartalommal. Mint megjegyezte, a Kútvölgyi nagy feladatok előtt áll, sokszakmás, csoportmunkát megvalósító, nagy járóbeteg kapacitású intézményként kell helytállnia.

A Kútvölgyi Klinikai Tömb az egyetem integráns részeként magas szintű, sok szakmát érintő egészségügyi ellátást nyújt mind a területileg hozzá rendelt, mind a speciális betegségcsoportba tartozó páciensek részére. A tömb három klinikája mellett számos speciális osztály és szakrendelő látja el a betegeket. 

RS23867_KA-20141016-IMG_9659-budapest-marka-koranyi-scrDr. Tímár József, a II. Sz. Patológiai Intézet igazgatója az intézmény bemutatásakor arra emlékeztetett: az épület 122 éves, és a kor meg is látszik rajta: inkább a szakmai infrastruktúra fejlesztésére költötték forrásaikat az elmúlt időszakban. Az intézmény korábbi neve Kórszövettani Intézet volt, és azóta is ez a szemlélet az irányadó. A 2000-es években az II. Sz. Patológiai Intézet visszatért a gyökereihez, ma a hazai és nemzetközi daganatpatológia elismert intézménye, a legkorszerűbb molekuláris diagnosztika referencia intézménye. Az intézet kicsi, viszont a teljesítménye nagy – utalt dr. Tímár József arra, hogy 13 patológussal végzik országos konzultációs munkájukat, s a napi rutin diagnosztikai feladatok mellett jelentős kutatómunka is folyik.

RS23866_KA-20141016-IMG_9676-budapest-marka-koranyi-scrA II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, dr. Szabó András beszédében elmondta, a klinika mintegy 130 éves épületét nagymértékben társadalmi segítséggel sikerült felújítaniuk. Mára elmondható, hogy a betegellátást kiszolgáló részek teljes mértékben megfelelnek az európai színvonalnak. Itt látják el a hazai rosszindulatú daganatos, leukémiás betegek több mint felét, a klinika átlag felett teljesít többek között a hematoonkológiai betegségek gyógyításában. A finanszírozás hiányosságait a klinika dolgozóinak szaktudása és áldozatkészsége pótolja – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a publikációs tevékenységben is élen járnak a klinikák között.

Az igazgatók mindegyike köszönetet mondott az elismerésért az intézetek munkatársainak is. 

A rendezvény keretében Szűcs Éva, az egyik klinikán ápolt kisgyermek édesanyja bejelentette: gyűjtést indítanak az intézmény területén található kápolna felújítására. Az első felajánlást Bognár Árpád, a Korányi projektet kivitelező Swietelsky Magyarország Kft. vezérigazgatója tette.

RS23861_KA-20141016-IMG_9520-budapest-marka-koranyi-scrDr. Bognár Árpád, a rendezvénynek helyt adó, készülőben lévő Központi Betegellátó Épületről egyebek mellett elmondta: 1400 tonna betonacélt építettek eddig be a leendő betegellátó épületbe, ez körülbelül 10 ezer családi ház alapozásához elegendő mennyiség. Felhasználtak 12 700 köbméter betont, mely ötven versenymedencéhez lenne elég, 1723 nyílászárót szereltek be, 1400 négyzetméternyi csőpostát alakítottak ki.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.